Nina Táborská Krimi

Obrazom: Trať do Petržalky ešte neskolaudovali, vandalom to nevadí

Kolaudácia električkovej trate do Petržalky sa ledva začala a zastávka "Farského" už prešla rukami vandalov. Boj s grafity v hlavnom meste pripomína boj s veternými mlynmi.

Ilustračný obrázok k článku Obrazom: Trať do Petržalky ešte neskolaudovali, vandalom to nevadí
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

V týchto dňoch prebieha kolaudácia električkovej trate na petržalskej strane. Okrem iného sa týka napríklad lávky pre chodcov, rampy pre cyklistov, estakád, chodníkov a ďalších stavebných objektov a samozrejme samotného Starého mosta. Prebiehať bude v termíne 27. a 28. januára 2016.

„Kolaudácia stavby Nosného systému MHD v Bratislave, v časti Šafárikovo námestie – Bosákova, je náročným procesom s jasnými pravidlami. Zúčastňujú sa na ňom viaceré stavebné úrady, ktoré v kolaudácii konajú na základe postupnosti a v rámci zákonných lehôt. Tlačíme však na to, aby sme s kolaudáciami skončili čo najskôr a v čo najkratšom čase Bratislavčania mohli využívať nielen Starý most na peší prechod, ale taktiež aj na električkovú dopravu. Kým nebudú ukončené kolaudačné konania, Starý most nebude pre verejnosť prístupný. To platí aj pre automobilovú a električkovú dopravu na Štúrovej ulici. Nechceme totiž nič riskovať,“ povedal primátor Ivo Nesrovnal.

A tak skôr, ako sa vôbec začne trať využívať, dokonca skôr, ako sa ukončí kolaudácia, prešla nová zastávka rukami vandalov. Na zastávke „Farského“ už stihli počmárať priestor slúžiaci na umiestnenie cestovných poriadkov. Ako aktuálne vyzerá dokončený úsek na križovatke Bosákova – Jantárová cesta zistíte vo fotogalérii.

Grafity sú v Bratislave dlhodobým problémom. Hlavné mesto sa s nimi snaží aktívne bojovať od leta a dokonca nedávno kúpilo špeciálny prístroj na ich odstraňovanie. Pracovníci mesta sa aktuálne zaškoľujú a postupne začnú čistiť zničené mestské budovy. Bohužiaľ, kým sa jedno miesto vyčistí, pribudnú ďalšie grafity na nových miestach. Aj na takých, ktoré si obyvatelia mesta ešte nestihli ani pozrieť.

Najočakávanejší bratislavský projekt

Stavebné práce na Nosnom systéme MHD sa ukončili 15. decembra minulého roku. Mesto hneď požiadalo o začatie kolaudačných konaní v prípade viac ako 100 objektov. Drobné nedostatky odstraňuje stavebník na svoje vlastné náklady. Mesto Bratislava ako stavebníka nosného systému MHD zastupuje spoločnosť Metro Bratislava.

Podľa našich informácii mesto aktuálne pripravuje predĺženie električkovej trate v Petržalke. Dodávateľ EKOJET vypracoval pre mesto zámer EIA pre projekt „Nosný systém MHD, prevádzkový úsek Janíkov dvor – Šafárikovo námestie v Bratislave, 2. časť Bosákova ulica – Janíkov dvor“, ktorý bude teraz zaslaný na kontrolu Európskej komisii a následne Okresnému úradu Bratislava. Po týchto oficiálnych schvaľovaniach sa k projektu budú môcť vyjadriť aj občania a všetky dotknuté úrady.

Viac sa dočítate tu: Električkovú trať do Petržalky budú predlžovať. Pozdĺž celej trasy sú naplánované cyklochodníky

Električková trať do Petržalky
8
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM