Maros Palesch Kultúra

Traja mladí slovenskí dizajnéri majú prvú spoločnú výstavu

Prvú samostatnú prezentáciu výtvarnej skupiny Comunistar Designers otvorilo Slovenské centrum dizajnu (SCD) vo svojej bratislavskej galérii Satelit.

„Skupinu vytvorili v roku 2007 traja absolventi dizajnu, ktorí už počas štúdií získali rôzne ocenenia. Tu predstavujú nové diela, z nich mnohé sú vtipné,“ uviedla na vernisáži v stredu (1.12.) večer riaditeľka SCD Katarína Hubová.

Roman Ficek sa špecializuje na svietniky v rôznych podobách. Sú tam ako plávajúce lodičky na vode alebo v tvare mnohonásobnej zväčšeniny 1,5-voltovej batérie i samotné sviečky ako svietniky. V podobe lodičiek vyrobil aj misky rôznych veľkostí a vtipná je tiež nábytková zostava v tvare budovy. Skriňa ako školská tabuľa je nápad Petra Jakubíka, ktorý vyrobil aj dámske kožené kabelky s vysokým opätkom a stoličku vyrezanú z jedného kmeňa stromu. Marián Laššák sa prezentuje dverami so svietiacim sklom, lampou a policou v tvare roznožky, piedestálom v podobe stupňa víťazov či „hokerlíkom“ na sedenie pre tri osoby.

„Viaceré prototypy vznikli s podporou ministerstva kultúry. Pri tvorbe nepoužívame komplikované technológie, ide nám viac o jednoduchosť a funkčnosť vecí,“ povedal Jakubík. Všetci traja mladí dizajnéri budú k dispozícii návštevníkom výstavy 15. decembra medzi 11. a 18. hodinou, kde bude aj možná kúpa ich výrobkov.

Roman Ficek (1981) absolvoval Strednú školu úžitkového výtvarníctva v Kremnici a Vysokú školu výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave so zameraním na dizajn výrobkov. Počas tretieho ročníka bol na bakalárskom štipendijnom pobyte na britskej univerzite v Exeteri Plymouthu. Venuje sa nábytkovému a interiérovému dizajnu.

Peter Jakubík (1979) vyštudoval dizajn na VŠVU. Počas školy absolvoval študijný pobyt na Ecole Supérieure d'Art et Design de Saint-Etienne vo Francúzsku. Rád provokuje nápadmi s vášňou pre pikantné podrobnosti.

Marián Laššák (1979) študoval odbor konštrukcia a tvorba nábytku na Strednej priemyselnej škole drevárskej vo Zvolene. Vo vzdelaní pokračoval na Ústave dizajnu Fakulty Architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a štúdium ukončil na katedre dizajnu VŠVU. Venuje sa najmä tvorbe nábytku.

Výstava potrvá do 16. januára 2011

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM