KAW Samospráva

Tragédia v Myjave vyvolala otázniky: Sú zastávky MHD bezpečne ukotvené?

Na rok 2020 pripravuje DPB, a. s. v spolupráci s hlavným mestom návrh nového typu prístrešku, ktorý by spĺňal požadované štandardy bezpečnosti, kapacity a dizajnu.

Ilustračný obrázok k článku Tragédia v Myjave vyvolala otázniky: Sú zastávky MHD bezpečne ukotvené?
6
Galéria
Zdroj: DPB, a. s.

Tragédia v Myjave, ktorá sa odohrala v stredu 5. februára, otriasla Slovenskom. O život pri nej prišlo 5-ročné dieťa, ktoré v sprievode rodiny prechádzalo okolo prístrešku autobusovej zastávky. Práve vtedy sa kovová konštrukcia odtrhla. Udalosť vyvolala diskusie o tom, kto môže za toto nešťastie a kto vlastne zastávky spravuje.

Zastávky nemusia patriť mestu

„Autobusové zastávky nemusia automaticky patriť mestu alebo obci. V každom prípade ale každá zastávka má svojho majiteľa a ten je povinný zabezpečovať správu takéhoto zariadenia,“ uviedol Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska.

„Mesto je povinné sa o svoj majetok starať, chrániť ho, zveľaďovať a zhodnocovať. Preto aj v rámci plánu bežnej údržby priebežne kontroluje stav svojho majetku aj mobiliáru – čiže aj zastávok. Poslanci v rámci rozpočtu vyčleňujú financie na údržbu, odstraňovanie havarijného stavu a bežný servis,“ pokračoval Kalinák.

Dopravný podnik prístrešky kontroluje

Časť prístreškov na zastávkach MHD patrí do správy bratislavského dopravného podniku (DPB).

DPB, a. s. prístrešky, ktoré má v správe pravidelne kontroluje, opravuje a tiež posudzuje ich bezpečnosť. „Vplyvom silného vetra sa rozbili sklenené výplne na niektorých prístreškoch, avšak všetky sú v správe spoločnosti JCDecaux, ktorá má zmluvu s Magistrátom hl. m. SR Bratislavy,“ informovala Bratislava24.sk hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Na rok 2020 pripravuje DPB, a. s. v spolupráci s hlavným mestom návrh nového typu prístrešku, ktorý by spĺňal požadované štandardy bezpečnosti, kapacity a dizajnu. „Následne pristúpime k výmene prístreškov a na základe dát z automatických počítadiel cestujúcich z vozidiel sa určia priority postupného osádzania nových prístreškov na vybrané zastávky,“ načrtla plána DPB Volfová.

Pod dohľadom sú aj stromy

Na preventívne bezpečnostné opatrenia sme sa opýtali aj bratislavského magistrátu. „Samozrejme, dreviny v parkoch aj na sídliskách sú priebežne stále kontrolované. Kontrola sa robí v rámci terénnych výjazdov a takisto na základe podnetov od občanov. V prípade komplexného posúdenia stavu dreviny, parkovej plochy alebo stromoradia zadávame externému dodávateľovi požiadavku na arboristický posudok,“ uviedol hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

Tragédia v Myjave
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM