Nina Táborská Kultúra

Tradičný jesenný sviatok: Festival Mesiac fotografie ponúka 31 výstav i vzdelávacie podujatia

Tradičný jesenný medzinárodný sviatok fotografie sa opäť začína v Bratislave. Novembrový festival Mesiac fotografie 2014 vo svojom 24. ročníku ponúka v galériách a múzeách 31 výstav spolu s pestrým sprievodným programom, kde nechýbajú vzdelávacie aktivity.

Ilustračný obrázok k článku Tradičný jesenný sviatok: Festival Mesiac fotografie ponúka 31 výstav i vzdelávacie podujatia
Zdroj: TASR

Podujatie s podporou Ministerstva kultúry SR je súčasťou medzinárodného Európskeho Mesiaca fotografie, ktorý sa koná v Paríži, Viedni, Berlíne, Budapešti, Ľubľane a Luxemburgu.

„Festival ponúka 31 výstav členených do štyroch tematických pilierov. Okrem tradičných blokov, ako je fotografia strednej a východnej Európy a osobnosti svetovej fotografie, sme zaradili divadelnú a inscenovanú fotografiu pod názvom bloku Teatrálny svet 1839–1939. Ďalšia téma sa odvíja od 25. výročia pádu komunizmu v rôznych krajinách,“ zdôvodnil na dnešnej tlačovej konferencii dramaturgiu festivalu jeho riaditeľ Václav Macek.

História i súčasnosť

Podľa neho tento festival je jediný v Európe, ktorý sa od začiatku systematický venuje prezentácii histórie a súčasnosti zaujímavého fotografického diania v krajinách strednej a východnej Európy.

V tomto bloku sú aj výstavy slovenských autorov Jána Galandu, Kornela Divalda, Juraja Liptáka a v zahraničí Pavla Breiera (Praha), Silvie Sparovej (Varšava) či Pavla Mariu Smejkala (Viedeň).

Veľká výstava našich fotografov je pod názvom Slovenská nová vlna 80. roky, ktorá patrí do bloku inscenovanej fotografie. Tam patrí aj výstava bývalej pedagogičky Miloty Havránkovej či významného svetového autora Rudolfa Koppitza zo začiatku 20. storočia.

Každá výstava je jedinečná

Blok výstav Propaganda a moc dokumentuje, ako vyzerali oficiálne fotografie bývalého režimu pod diktátormi typu Klementa Gottwalda, Jozefa Tisa či Envera Hodžu. Z obdobia Nemeckej demokratickej republiky je výstava Farby republiky.

„Kvôli konfrontácii a aktuálnemu dialógu sme zaradili výstavu Istvána Bielika z tohtoročného kyjevského Majdanu,“ dodal Macek.

Okrem prezentácií fotografických umeleckých diel sa Mesiac fotografie venuje aj neformálnemu vzdelávaniu publika. Prostredníctvom medzinárodnej konferencie, prednášky Tona Stana, fotografických workshopoch so špičkovými lektormi a medzinárodnej prehliadky portfólií ponúka festival aktivity kultúrneho charakteru, ktoré majú zároveň edukatívny rozmer.

Súťaž O najlepšiu fotografickú knihu

Opäť bude výstava a súťaž O najlepšiu fotografickú knihu v strednej a východnej Európe v rokoch 2013 a 2014, prezentácie nových slovenských kníh i filmové projekcie o fotografii.

Cieľom festivalu je poskytnúť návštevníkom informácie o aktuálnych trendoch fotografickej tvorby. Zároveň prezentuje to najlepšie z histórie tohto média a vytvára tak priestor na tvorivú konfrontáciu so súčasnými autormi.

Obohacovanie kultúry na Slovensku

Podujatie sa snaží predstaviť najkvalitnejších domácich a zahraničných fotografov a tým obohacovať kultúrnu ponuku na Slovensku. Zároveň prehlbovať povedomie domácej verejnosti o rozmanitosti európskej a svetovej kultúry.

Hlavným organizátorom festivalu je občianske združenie FOTOFO, ktoré zriaďuje Stredoeurópsky dom fotografie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM