Ľuba Lesná Rôzne

Tradičné zemiaky sa prepadajú: Populárna je talianska kuchyňa

Za posledných 20 rokov sa jedálniček Slovákov zmenili. V porovnaní s rokom 1993 priemerný Slovák zje takmer o polovicu menej zemiakov. Naopak, najvýraznejšie nárasty spotreby si pripísali za ostatné dve dekády cestoviny, káva, či nealkoholické nápoje.

Ilustračný obrázok k článku Tradičné zemiaky sa prepadajú: Populárna je  talianska kuchyňa
Zdroj: TASR

Vo svojej najnovšej analýze na to poukazujú analytici Poštovej banky na základe údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR za minulý rok.

„Prepadákom dvadsaťročia sú zemiaky. Zatiaľ čo pred 20 rokmi pripadala na jednu osobu spotreba na úrovni 89 kilogramov, vlani to bolo len niečo cez 47 kíl,“ vysvetlila analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.

Najviac stúpla spotreba cestovín

Najväčší „boom“ zažili cestoviny.

„Slováci ich jedia až o 70 % viac než pred 20 rokmi. Na popularite totiž aj v našich zemepisných šírkach získala takzvaná talianska kuchyňa,“ skonštatovala Vrabcová s tým, že ich ročná spotreba na osobu sa zvýšila zo 4,6 kilogramu v roku 1993 na 7,8 kilogramu v roku 2013.

Za ostatné dve dekády si najvýraznejší nárast spotreby pripísal aj med. Jeho spotreba vzrástla až o 120 %.

Pijeme viac kávy

Približne dvojnásobne sa za posledné dve dekády zvýšila aj spotreba kávy, nealkoholických nápojov a čaju. Ako ukázala analýza banky, všetky tieto nápoje si pritom Slováci pripravujú nielen doma, ale zájdu si na ne aj do kaviarne či reštaurácie.

„Kávičkárom sa však ich pôžitok môže predražiť, nakoľko v tomto roku sme na svetovom komoditnom trhu svedkami takmer nepretržitého rastu ceny kávy. V porovnaní so začiatkom roka je aktuálne káva na trhu drahšia až o viac než 90 %,“ doplnila Vrabcová.

Jeme viac aj orechov, syrov či trvanlivého pečiva

Výrazne viac ako pred 20 rokmi konzumujú ľudia na Slovensku aj syry, orechy, ale aj trvanlivé pečivo. To nahradilo tradičný čerstvý chlieb, ktorého spotreba sa znížila až o takmer štvrtinu.

„O približne 30 % menej ako v roku 1993 jedia aj strukoviny a vajcia. Z alkoholických nápojov za posledných 20 rokov upustili ľudia od "tvrdého“ aj piva, ktorých spotreba poklesla o približne pätinu. Doprajú si ale viac vína," uviedla Vrabcová.

Vynechávame mäso

Slováci však menej konzumujú mäso, a to až o šestinu menej ako pred 20 rokmi.

„Na druhej strane Slovákom ale viac zachutili ryby, ktorých ročná spotreba sa za posledné dve desaťročia zvýšila o tretinu,“ priblížila analytička banky.

Spotreba ovocia a zeleniny sa tiež znížila

Napriek súčasnej obľube rôznych zeleninových šalátov nielen ako prílohy, ale aj ako hlavného chodu, sa však spotreba Slovákov zeleniny za posledných 20 rokov mierne znížila.

„Zeleniny a zeleninových výrobkov vlani spotrebovali ľudia o dve percentá menej ako v roku 1993. Ešte väčší prepad ale zaznamenalo ovocie, ktorého jedia až o 18 % menej ako pred 20 rokmi,“ dodala Vrabcová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM