Tradíciu vinohradníctva v Bratislavskom regióne si uctia svätomartinské dni. Čo všetko sa so sviatkom sv. Martina spájalo?
Centrum slovenskej metropoly už po ôsmykrát oživí tradícia svätomartinských dní. 6. a 7. november v Bratislave bude oslavou výsledkov úsilia bratislavských vinárov, v spolupráci s bratislavskou arcidiecézou však ponúknu aj duchovný rozmer sviatku.
Hlavné mesto chce týmto sviatkom posilňovať historické vedomie Bratislavčanov k vlastným tradíciám a propagovať prácu podnikateľov v oblasti vinárstva.
Bratislavský región disponuje bohatou vinárskou históriou
„História vinárstva a produkcie vína v Bratislavskom regióne je bohatá a siaha do ďalekej minulosti. Som rád, že túto tradíciu stále udržiavame a môžeme aj dnes predstaviť kvalitné slovenské vína tohtoročného zberu,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.
Začiatky vinohradníctva a vinárstva v regióne Bratislavy siahajú takmer 3000 rokov do minulosti. Dlhé storočia predstavoval náš kraj ďaleko najvýznamnejší vinohradnícky región Slovenska.
Bratislavskí vinári sa tešili veľkej priazni samotnej kráľovnej Márie Terézie, už v 16. až 18. storočí mala Bratislava najväčšiu výmeru vinohradov a bola najväčším producentom vína na území Slovenska.
Otváranie mladých vín patrí k najvýznamnejším vinárskym udalostiam. Prvé slovenské vína tohtoročného zberu budeme môcť ochutnať už začiatkom novembra.
Sv. Martin – patrón mesta
Sviatok svätého Martina, jedného z patrónov Bratislavy sa oddávna v tomto meste spájal so slávením hodov, s jarmokmi a v súvislosti s vinohradníctvom a vínom samotným sa k nemu viazali i zaujímavé právne a spoločenské úkony.
V tento deň malo mesto vyhradené právo čapovať víno vo svojich pivniciach aj napriek tomu, že to bol tzv. Bannzeit (zavedený v 16. storočí), čiže čas, kedy mali ostatní bratislavskí vinohradníci výčap vína zakázaný.
Čapovalo sa v podjazde Starej radnice, v pivnici vo františkánskom kláštore a v tzv. „apoštolskej pivnici“, ktorá sa nachádzala v Zelenom dome. A práve do tejto vinárne chodieval každoročne na sviatok sv. Martina richtár s radnými pánmi a ostatnými predstaviteľmi mesta ochutnávať mladé vínko.
Okolo sviatku sv. Martina sa tiež „chodilo s palicou“. Bol to úkon, ktorým mesto kontrolovalo úrodu a množstvo dorobeného vína u súkromníkov. Mestský kapitán, drábi a vymeriavač desiatku chodili merať víno v sudoch pomocou špeciálnej palice a na základe meraní potom určili výšku dane.
Pozornosť na svätého Martina sa netočila len okolo vína. Týmto dňom sa končili i všetky slávnosti, parády, sprievody a podujatia konané pod šírym nebom. Sv. Martin mal priniesť na kopytách svojho koňa prvý sneh.
ilustračná foto