Nina Táborská Samospráva

Totožný rozvojový projekt? Žiaden problém. Urobili tak aj traja kandidáti na šéfa BVS

Traja kandidáti na pozíciu generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, v ktorej je hlavné mesto majoritným akcionárom, predložili totožné rozvojové plány spoločnosti do roku 2020.

Ilustračný obrázok k článku Totožný rozvojový projekt? Žiaden problém. Urobili tak aj traja kandidáti na šéfa BVS
Zdroj: TASR

Dnes na to upozornil občiansky aktivista Miroslav Dragun z Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja. O vedenie BVS sa momentálne uchádza 16 kandidátov.

„Jedna zo základných požiadaviek mesta bola, aby si každý jeden kandidát pripravil svoj vlastný rozvojový plán. Toto nemá byť kolektívna práca,“ povedal Dragun. Myslí si, že pokiaľ by takto konali napríklad tri veľké firmy, dohodli by sa na cene a každá z nich by sa prihlásila do výberového konania, protimonopolný úrad by to nazval kartelom.

„Títo páni by mali byť automaticky vylúčení z akéhokoľvek procesu výberu, či už na post generálneho riaditeľa, predsedu predstavenstva a taktiež členov predstavenstva spoločnosti,“ podotkol občiansky aktivista.

Prečítajte si tiež: O vedenie DPB sa uchádza 17 kandidátov. Aké zmeny majú pripravené?

Bratislavský magistrát informáciu o tom, že traja z kandidátov na šéfa BVS majú identický rozvojový plán firmy, potvrdil. V utorok 11. augusta dostal podnety od viacerých občanov či niektorých členov výberovej komisie. „Túto informáciu sme sprostredkovali aj ostatným členom výberovej komisie, ktorí sa musia rozhodnúť, ako s týmto faktom naložia,“ uviedla hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Na najbližšom zasadnutí výberovej komisie 7. septembra sa má podľa jej slov posudzovať obsahová stránka predložených materiálov všetkých uchádzačov, ktorí splnili formálne podmienky. „Na základe toho komisia rozhodne, kto postúpi do ďalšieho kola, ktorým je verejná prezentácia kandidátov. Tá bude prístupná pre všetkých,“ priblížila Skokanová. Ako dodala, do predstavenstiev mestských firiem nebudú môcť byť nominovaní mestskí poslanci.

Navrhovať uchádzačov za ostatných členov predstavenstiev, ktorí musia byť odborníci, majú mestské poslanecké kluby a primátor, no schvaľovať ich bude mestské zastupiteľstvo.

Prístupné verejnosti

Hlavné mesto pred niekoľkými dňami zverejnilo na svojej webovej stránke životopisy a rozvojové projekty jednotlivých kandidátov, ktorí splnili formálne podmienky výberového konania na post generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva v mestských spoločnostiach Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), Metro Bratislava, Dopravný podnik Bratislava (DPB) a BVS. O riadenie týchto spoločností sa uchádzalo celkovo 53 kandidátov.

Členovia výberovej komisie zo zaslaných prihlášok však vyradili jednu, ktorá prišla po termíne. Definitívnemu výberu bude predchádzať verejná prezentácia uchádzačov. Víťazov výberových konaní bude následne schvaľovať mestské zastupiteľstvo na najbližšom zasadnutí, a to koncom septembra. Na výberovom procese spolupracuje bratislavská samospráva aj s neziskovou mimovládnou organizáciou Transparency International Slovensko.

Prečítajte si tiež: Kto bude šéfovať mestským podnikom v Bratislave? Mesto uverejnilo uchádzačov, môžete hlasovať

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM