Rôzne

TOP jedlá Slovákov: Bryndzové halušky a rezeň to nie sú!

Najobľúbenejším jedlom Slovákov už dávno nie sú bryndzové halušky či rezeň. Chuťové poháriky našincov si privykli na medzinárodnú kuchyňu. Čo sú hity našich jazýčkov?

Ilustračný obrázok k článku TOP jedlá Slovákov: Bryndzové halušky a rezeň to nie sú!
Zdroj: TASR

Od tradičných slovenských dobrôt zdá sa upúšťame. Víťazmi sú talianska pizza, americké burgre a ázijské špeciality. Vyplýva to z údajov vyše 75-tisíc objednávok jedál z reštaurácií, ktoré zákazníkom rozviezla najväčšia online platforma na donášku jedla DajmeJedlo.sk v prvej polovičke tohto roka.

Pizza hawai

Podobná situácia je podľa sesterského portálu DameJídlo.cz aj v susednom Česku, kde rebríček najobjednávanejších jedál tiež dlhodobo vedie pizza.

„Najviac objednávok na donášku jedla z reštaurácií sme vybavili najmä v Bratislave, Košiciach, Nitre, Banskej Bystrici a Žiline. Najčastejšie objednávaným jedlom je pizza, konkrétne hawai. Z mäsových jedál vedie predovšetkým klasika – kurací rezeň a z bezmäsitých jedál zase palacinky,“ prezradil Marcel Milo, marketingový manažér platformy donáškovej služby DajmeJedlo.sk, ktorá rozváža jedlo zákazníkom z 350 najobľú­benejších reštaurácií na Slovensku.

Cézar a burgre

Ako ďalej prezrádza, najobľúbenejším šalátom slovenských stravníkov je cézar, zo slovenskej kuchyne sú to bryndzové halušky a pirohy. Spomedzi burgrov vedie model so slaninou a syrom chedar.

PREČÍTAJTE SI: Ako skladovať potraviny v lete: Niekoľko užitočných rád, ktoré vám zachránia zdravie

Zaujímavosťou je, že najviac objednávok vozíme do administratívnych centier zákazníkom, ktorí prevažne pracujú v IT službách. Ich prvou voľbou sú vždy ázijské polievky alebo burgre. Podobné chute majú aj naši susedia.

Najobľúbenejšie jedlá na Slovensku a v Česku: Slovensko: 1. Pizza 2. Hamburger 3. Sushi 4. Ostrokyslá polievka 5. Smažené rezance Česko: 1. Pizza 2. Hamburger 3. Pho bo – vietnamská polievka 4. Sushi 5. Burrito

Donášky sú v kurze

Dopyt po službách donášky jedla neustále stúpa, mení sa však aj profil zákazníka, ktorý je čoraz náročnejší. „Za posledný polrok sa nám podarilo skrátiť priemerný čas donášky jedla na najviac 75 minút počas obeda a na 60 minút večer, najmä vďaka efektívnejšiemu rozvozu,“ dodáva Milo.

ZAUJME VÁS: Jedlom proti stresu. Tieto potraviny vám rozhodne vylepšia náladu

Zaznamenávajú aj rastúci záujem o luxusnejšie jedlá, preto do ponuky zaraďujeme reštaurácie vyššej kategórie. Predpokladáme, že naďalej bude stúpať aj dopyt po exotických jedlách, najmä vo väčších mestách, ktoré rýchlejšie podliehajú trendom zo zahraničia.

Ilustračné foto, TASR

jedla
3
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM