Rôzne

Tohtoročný máj bol chladný: Na niektorých miestach priniesol najmenej slnka od roku 1961

Zdal sa vám máj ponurý a bez slnečného svitu? Za pravdu vám dávajú aj slovenskí meteorológovia.

Ilustračný obrázok k článku Tohtoročný máj bol chladný: Na niektorých miestach priniesol najmenej slnka od roku 1961
Zdroj: TASR

Uplynulý mesiac bol podľa meteorológov na niektorých miestach Slovenska najmenej slnečným májom od roku 1961. Na sociálnej sieti to uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý zároveň vyhodnotil máj 2019 ako výnimočne chladný a upršaný.

Za 31 májových dní svietilo na väčšine územia Slovenska slnko 120 až 150 hodín, v priemere teda štyri až päť hodín za deň. Najchudobnejším na slnečný svit od roku 1961 bol máj napríklad v Kuchyni, Bratislave, Piešťanoch, Košiciach a na Chopku.

Pre západné Slovensko bol tohtoročný máj tiež najchladnejším májom od roku 1991.

Priemerná teplota mesiaca dosiahla v nížinách na väčšine územia 12,5 až 14 stupňov Celzia, teda asi o dva stupne menej, ako je dlhodobý priemer. Odchýlka bola menšia na východe, kde mesiac skončil ako teplotne normálny.

Podľa SHMÚ je rovnako nezvyčajné, že v stanici Hurbanovo meteorológovia pozorovali len jeden letný deň, ktorý nastal až koncom mesiaca, 26. mája. Najnižšiu teplotu zo staníc umiestnených pod nadmorskou výškou 1000 metrov namerala Oravská Lesná 8. mája, keď teplomer ukazoval mínus 3,8 stupňa Celzia.

Na väčšine územia spadlo v máji 100 – 170 milimetrov zrážok, na niektorých miestach bol však máj 2019 výnimočne daždivý. Napríklad v Kuchyni, Oravskej Lesnej a na Chopku skončil ako druhý najdaždivejší máj od roku 1961, v stanici Bratislava Mlynská dolina dokonca ako najdaždivejší.

Foto: ilustračné

Zatiaľ sa zdá, že jún nám prinesie viac radosti. Pozrite si video z prechádzky na Chatu na Grúni vo Vrátnej doline.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM