Správy

Tisícky „červenokrižiakov" na Slovensku pomáhajú rôzne: Mottom je dôvod na úsmev

Svetový deň Červeného kríža (ČK) a Červeného polmesiaca (ČP) si každoročne 8. mája pripomínajú milióny ich dobrovoľníkov a pracovníkov.

Ilustračný obrázok k článku Tisícky „červenokrižiakov" na Slovensku pomáhajú rôzne: Mottom je dôvod na úsmev
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavným mottom celosvetových osláv v tomto roku je dôvod na úsmev. Ako povedala generálna sekretárka Slovenského Červeného kríža (SČK) Zuzana Rosiarová, v bratislavskom Primaciálnom paláci ho v stredu 9. mája budú mať aj dobrovoľníci, dlhoroční pracovníci a podporovatelia SČK, ktorý ich prácu ocení a vyzdvihne.

Úsmev pre šťastie

„Úsmev je univerzálnym symbolom pre šťastie, pohodu a spokojnosť. Pre dobrovoľníka je to uznanie jeho práce, pre človeka v núdzi je to úľava, že je niekto pripravený pomôcť mu,“ povedala generálna sekretárka SČK.

Pripomenula, že tisícky „červenokrižiakov" na Slovensku pomáhajú rozmanitým spôsobom – učia zachraňovať ľudské životy poskytnutím prvej pomoci, venujú sa rozvoju bezpríspevkového darcovstva krvi.

„Poskytujú terénne sociálne služby, podávajú pomocnú ruku v prípade nehôd či katastrof. Venujú sa deťom, mládeži, seniorom, matkám s deťmi, deťom so špeciálnymi potrebami, ľuďom bez domova," vymenovala Rosiarová.

Ako ďalej informovala, na oslavách Svetového dňa ČK/ČP v stredu 9. mája si najvyšší predstavitelia uctia a ocenia prácu tridsiatky červenokrižiakov a spolupracovní­kov SČK.

Medzi oceneniami je aj Medaila za záchranu života. Ocenených dlhoročných dobrovoľníkov, záchrancov života a partnerov SČK prijme v popoludňajších hodinách aj prezident SR Andrej Kiska.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM