han Samospráva

TISÍCE drevín v Petržalke sa nekontrolovateľne šíria: Postupne sa ODSTRAŇUJÚ!

V bratislavskej Petržalke je takmer 3000 kusov inváznych drevín, z toho 815 tvorí pajaseň žliazkatý. Mestská časť ich postupne odstraňuje a pridáva i náhradnú výsadbu.

Ilustračný obrázok k článku TISÍCE drevín v Petržalke sa nekontrolovateľne šíria: Postupne sa ODSTRAŇUJÚ!
Zdroj: Milan Hanzel/Dnes24.sk

TASR o tom informovali z petržalského miestneho úradu.

„Ide o škodlivé jedince, ktorých samovoľné rozširovanie ohrozuje biologickú rozmanitosť. Ich ponechaním môže dôjsť k zmenám zloženia pôdy a vody a zvýšeniu zdroja alergénneho peľu, ktorý môže mať negatívny vplyv na ľudské zdravie,“ priblížila hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Pajaseň je podľa samosprávy možné pre jeho extrémne rýchly rast a schopnosti regenerácie odstrániť výlučne chemickým spôsobom, v prípade Petržalky injektážou herbicídu. Takto ošetrené stromy označujú oranžovou značkou a ľudia by sa ich nemali dotýkať.

„V priebehu posledných troch mesiacov mestská časť realizovala dodávateľsky injektáž viac ako 270 inváznych drevín. Najvhodnejší termín aplikácie herbicídu je totiž leto až začiatok jesene,“ podotkla hovorkyňa.

Dôsledkom chemického zásahu je postupné vysychanie drevín vedúce k ich odumretiu, následne sú odstránené.

Redukciou inváznych drevín vzniká podľa Petržalky priestor pre výsadbu pôvodných druhov. Na jar vysadila samospráva na svojom území 99 stromov a pokračovať bude aj na jeseň.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM