Kultúra

TIPY NA VÍKEND: Zabavte sa na Festivale vodníkov, prejdite sa záhradami v Modre a spoznajte Sihoť

Staré Mesto ožije veselosťou detských folklórnych súborov aj maďarským umením a gastronómiou. Na Hviezdoslavovom námestí vás vodníci ponúknu chutnou rybacou polievkou.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Zabavte sa na Festivale vodníkov, prejdite sa záhradami v Modre a spoznajte Sihoť
5
Galéria
Zdroj: TASR

Mesto ožije folklórom

Už 21.ročník Medzinárodného festivalu detských folklórnych súborov Bratislava 2018 začína koncertami 8. júna. Okrem domácich súborov Čečinka Bratislava, Čunovský Kŕdeľ z Čunova ,Gerulata z Rusoviec, Gajdošík z Novej Dedinky, Klnka z Dúbravky, Kobylka z Devínskej Novej Vsi, Kremienok z Bratislavy, Magdalénka z Modry, Margaréta z Malinova, Malinky z Bratislavy, Prvosienka Bratislava a Prvosienka Šamorín, Vienok z Bratislavy sa predstavia aj hostia z Macedónska, Čiernej Hory, Hradišťánek z Českej republiky, Kalužiar z Martina, Radosť z Banskej Bystrice a Decká ze Skoronic z ČR. Dospelé súbory v tomto roku zastúpi Ruthénia z Bratislavy.

piatok – nedeľa / Hlavné námestie, ulice Starého Mesta / vstup voľný / podrobný program TU

Festival vodníkov

Mesto bude už onedlho plné malých i veľkých vodníkov a skvelej zábavy. K bohatému kultúrnemu programu Festivalu vodníkov sa aj tento rok pridá súťaž o najchutnejšiu rybaciu polievku. Staronový Festival vodníkov si opäť pripomenie tradície a povesti, ktoré sa k Bratislave a k rieke Dunaj viažu. Minulý rok sa vodníci stretli v septembri, tentoraz sa atraktívna akcia spojená so súťažou o Prešporský rybací kotlík a najkrajšiu vodnícku masku presunula na začiatok júna.

sobota 9. júna / od 10:00 do 18:00 hod. / Hviezdoslavovo námestie

Otvorené modranské záhrady

Iba raz za rok sa otvárajú v Modre súkromné záhrady pre návštevníkov. Tento rok je otvorený okruh s 18 záhradami plus jednou záhradnou galériou, téma je prírodné záhrady. Uvidíte víťazné záhrady z roku 2016 a roku 2017, tri certifikované prírodné záhrady a množstvo ďalších krásnych, predovšetkým prírodných záhrad. Príďte nahliadnuť do modranských dvorov, záhrad pri vilách a penziónoch, vidieckych záhrad, kde sa pestuje vinič a ovocné dreviny.

sobota / od 14:00 do 20:00 hod. / vstupné 5 eur

Exkurzia na ostrov Sihoť

Ostrov ukrýva vzácny ekosystém a je významným zdrojom pitnej vody pre Bratislavu. Na exkurzii sa dozviete zaujímavé informácie o zdrojoch pitnej vody a dotknete sa aj cenných historických vodárenských zariadení, ktoré sa tu nachádzajú.

sobota / 10:00 hod. / podujatie sa koná v rámci festivalu Slnovrat na Dunaji

Týždeň maďarskej kultúry

Festival sa uskutoční vo viacerých priestoroch hlavného mesta a ponúkne výstavy, koncerty, divadlo, módnu prehliadku, balet, literárne sympózium, maľovanie pieskom, obchodné fórum, gastronomický festival i sympózium krajín V4.

Podrobný program nájdete TU.

do nedele / Bratislava (viď. program)

Deň krivých zrkadiel

Druhú júnovú nedeľu sa v Sade Janka Kráľa priamo za nákupným centrom uskutoční podujatie s názvom Deň krivých zrkadiel. Ide o podujatie, ktoré má dlhoročnú tradíciu a zúčastňujú sa ho organizácie pracujúce s ľuďmi so zdravotným postihnutím.

Na návštevníkov čaká zaujímavý program. Od 14:00 do 15:00 hod. je pripravený koncert slovenskej rockovej skupiny z Malaciek AC+. Vstup na koncert je voľný. Od 15:00 do 17:00 hod. môžete zažiť Piknik tvorivosti a zábavy, teda atmosféru trhu a ochutnať z piknikového koša tanec, netradičné športy, hry plné pohody a zábavy.

Poslednú polhodinku programu Dňa krivých zrkadiel, ktorý je venovaný ľuďom s mentálnym postihnutím, uzatvorí bubnová show v podaní jedinečného bubeníckeho orchestra Campana Batucada. V parku budú zároveň rozmiestnené stánky, kde budú svoju činnosť a výrobky prezentovať ľudia so zdravotným postihnutím z domovom sociálnych služieb.

nedeľa / 14:00 – 17:30 hod. / Sad Janka Kráľa / vstup voľný

Bratislava Design Week

Ďalší ročník výberového medzinárodného festivalu Bratislava Design Week bude opäť intenzívnym sviatkom súčasného dizajnu. Identita je témou festivalu v roku 2018. Nielen preto, že rok 2018 je rok výročím udalostí, ktoré zásadne definovali naše moderné dejiny, ale aj preto, lebo identita je zaujímavá vrstva v individuálnych dizajnérskych príbehoch. Je predsa dobré vedieť, kto som a prečo to robím.

Štandardnou súčasťou festivalu sú prednášky, debaty, workshopy pre laikov i profesionálov, dielne pre deti, ale aj hudobný program.

do pondelka / podrobný program, ako aj miesta, kde sa akcia uskutoční, nájdete TU

TIPY NA VÍKEND
5
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM