Rôzne

Maďarsko predstaví v Bratislave svoje umenie i gastronómiu

Festival ponúkne výstavy, koncerty, divadlo, módnu prehliadku, balet, maľovanie pieskom, obchodné fórum, gastronomický festival i sympózium krajín V4.

Ilustračný obrázok k článku Maďarsko predstaví v Bratislave svoje umenie i gastronómiu
Zdroj: TASR

Tradičný Týždeň maďarskej kultúry v Bratislave s názvom Viac ako sused pripravuje Veľvyslanectvo Maďarska na Slovensku s Maďarským inštitútom.

Výstavy, divadlo aj dobré jedlo

Festival sa uskutoční v termíne 4. až 10. júna vo viacerých priestoroch hlavného mesta a ponúkne výstavy, koncerty, divadlo, módnu prehliadku, balet, literárne sympózium, maľovanie pieskom, obchodné fórum, štvordňový gastronomický festival i sympózium krajín V4.

„Bratislava bude týždeň hostiť maďarskú kultúru. Tentoraz jeho piaty ročník je aj v rámci maďarského predsedníctva Vyšehradskej skupiny. Kultúru prinášame medzi ľudí v širokom spektre a bude to aj na námestí, kde môžu prísť tisíce ľudí. Robíme to s podporou bratislavskej samosprávy a ďalších spoluorganizá­torov,“ povedal maďarský veľvyslanec na Slovensku Tibor Pető.

Podľa riaditeľa Maďarského inštitútu v Bratislave Imre Molnára teraz pripravili bohatšiu ponuku ako v predchádzajúcich rokoch. Budú to podľa neho špičkové programy, ktoré oslovia nielen tu žijúcich Maďarov, ale aj Slovákov. „Ponúknu aj zblíženie našich národov, ktoré majú spoločné tradície a korene cez vyše tisícročné spolužitie,“ povedal Molnár.

Svetoznáme melódie

Otvárací koncert Jánosa Balázsa a Komorného orchestra Festivalu Cziffra sa uskutoční v pondelok (4.6.) v Koncertnej sieni Slovenského rozhlasu. Na ňom klavírny virtuóz a nositeľ Lisztovej ceny zahrá skladby svetoznámych autorov. Okrem iných koncertov bude aj program v rámci Dňa vyšehradskej hudby, kde sa predstavia skupiny zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska.

Prvý raz v Bratislave zahrá husľová virtuózka Katica Illényi, ktorá je tiež laureátka Lisztovej ceny. „Budem účinkovať s bratislavskou Cappellou Istropolitana, ktorej odovzdám noty môjho repertoáru a budeme nacvičovať program aj sa spoznávať. Zahráme klasické diela, ale aj tango a iné známe skladby rôznych štýlov. Donesiem aj nástroj, na ktorom sa hrá bez dotyku,“ prezradila huslistka.

Podľa organizátorov významnou udalosťou bude aj Bartókov Tanečný triptych v podaní Maďarského národného baletu. Uvedú ho v Slovenskom národnom divadle v rámci tradičného festivalu Eurokontext.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM