Kultúra

TIPY NA VÍKEND: Cestujte po svete, ochutnajte lahodné vína alebo navštívte podzemie

Posledný januárový víkend bude nabitý skvelými akciami. Čaká na vás cestovateľský veľtrh, festival severských filmov a môžete nakuknúť aj do bratislavského podzemia.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Cestujte po svete, ochutnajte lahodné vína alebo navštívte podzemie
11
Galéria

Cestovateľský veľtrh

Atmosféru blízkych i vzdialených krajín môžete zažiť na najväčšom veľtrhu cestovného ruchu na Slovensku ITF SLovakiatour. Čaká na vás množstvo cestovateľských inšpirácií a predstavenie turistických atrakcií, tradícií a zvykov, vrátane miestnych špecialít. Veľtrhu sa zúčastní 350 vystavovateľov z 22 krajín.

Na veľtrhu nebude chýbať ani prezentácia bratislavského regiónu. Ten sa predstaví svojou sviežou expozíciou ako moderný kraj, ktorý dokáže svojimi možnosťami vyhovieť každému typu návštevníka. Tešiť sa môžete aj na sprievodné výstavy – Wellness a Fitness a Poľovníctvo a oddych.

Viac o výstave sa dočítate TU.

piatok – nedeľa / výstavisko Incheba / v piatok od 13:00 hod. do nedele 17:00 hod. / vstupné 6 eur, zľavnené 4 eurá

Festival severských filmov

Filmoví nadšenci a predovšetkým milovníci kvalitnej severskej kinematografie si prídu na svoje na festivale Scandi, ktorý po tretíkrát prinesie aj do bratislavských kín výber najnovších filmov z Dánska, Švédska, Nórska a Fínska.

Škandinávska filmová produkcia prináša každý rok žánrovo pestré filmy, ktoré sú divácky atraktívne a zároveň mnohé z nich uvádzané a oceňované aj na prestížnych festivaloch.

Program festivalu si môžete pozrieť TU.

piatok – nedeľa / Kino Film Europe, Lumière a Mladosť / lístky od 3 eur (podľa cenníka daného kina)

Deň svätojurských pivníc

Ak máte radi dobré víno, nemali by ste chýbať na podujatí Deň svätojurských pivníc. Počas jubilejného 10. ročníka ponúkne svoje vína 35 vinárov v 28 pivniciach. Príďte si vychutnať atmosféru vínnych pivničiek a chuť lahodného moku.

piatok – sobota / Svätý Jur / piatok od 14:00 hod. do soboty 20:00 hod. / vstupenka na jeden deň 25 eur (súčasťou vstupenky je degustačný pohár, mapa pivníc a kupóny na nákup vína)

Trh – Piac – Markt

Aj počas zimného obdobia si môžete domácnosť doplniť kvalitnými potravinami. Trh v Starej tržnici ponúka sezónne potraviny vyrobené a vypestované farmármi a malovýrobcami z okolia Bratislavy, ako aj kvalitné špeciality z krajín vzdialenejších. Môžete si tu kúpiť sezónne ovocie a zeleninu, mäsové a mliečne výrobky, pečivo, cukrovinky a iné delikatesy či nápoje.

sobota / Stará tržnica / od 10:00 do 15:00 hod. / vstup voľný

Bratislava Guitar Night

Posledná januárová sobota bude v bratislavskom Flame Music Bare patriť v poradí už siedmej noci gitár. Tentokrát vám spolu s hostiteľom podujatia Stanom Počajim zahrajú aj Simon Wahl a Ľuboš Kurti.

Hlavný hosť večera Simon Wahl vo svojom prejave mixuje pop, rock, hip-hop či flamenco. Neustále zo svojej gitary vyludzuje nové zvukové efekty, až sa vám bude zdať neuveriteľné, že to všetko produkuje jedna gitara.

sobota / Flame Music Bar / 20:00 hod. / vstupné 12 eur

Zdroj: YouTube.com

Hokej pod holým nebom

Víkend vo Vajnoroch bude patriť hokeju. Na ľadovej ploche v športovom areáli Alviano sa uskutoční už 8. ročník Vajnorského ľadového turnaja. Ide o zápolenie amatérskych družstiev, ktoré si počas dvoch dní zmerajú sily v dvoch skupinách a pobijú sa o celkového víťaza turnaja.

V nedeľu budú pre vás pripravené aj zaujímavé súťaže, do ktorých sa môže zapojiť každý. Neváhajte a príďte si vychutnať atmosféru hokeja pod otvoreným nebom do Vajnôr.

sobota – nedeľa / Areál Alviano / sobota od 8:00 hod. / vstup voľný

Vychádzka do podzemia

Po ôsmich rokoch od zatvorenia môžete konečne navštíviť priestory podzemia Múzea mesta Bratislava v Starej radnici. V bývalej expozícii feudálnej justície čaká návštevníkov 54 exponátov – replík mučiacich nástrojov a zariadení z obdobia 16. až 18. storočia. Tie vás spolu s väzenskými kobkami prenesú do čias, kedy sa väznilo, vypočúvalo, súdilo a trestalo oveľa tvrdším spôsobom, než je tomu dnes.

Dozviete sa, čo všetko sa v minulosti trestalo a aké boli za to tresty. Spoločne so sprievodkyňou sa prejdete aj po ďalších miestach, kde sa vykonávala spravodlivosť.

nedeľa / stretnutie na Primaciálnom námestí / 10:00 hod a 14:00 hod. / vstup voľný

Koncert Radovan Tariška quartet feat. Peter Lipa

Ako lepšie zakončiť víkend, keď nie príjemnou hudbou. V Kafe Scherz vás čaká koncert popredného jazzového saxofonistu Radovana Tarišku a jeho kvarteta. Špeciálnym hosťom bude najvýznamnejšia osobnosť slovenského jazzu Peter Lipa.

nedeľa / Kafe Scherz Palisády / 20:00 hod. / vstupné 9 eur

Tipy na víkend (27-29.1.)
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM