Kultúra

TIPY NA TÝŽDEŇ: Električka plná kultúry, šermiari v Starej radnici aj skvelý Francúzsky deň

Počas pracovného týždňa ožije mesto zaujímavými akciami. Francúzsky deň ponúkne koncerty aj kvalitnú gastronómiu, na Bratislavskom hrade pokračujú Letné Shakespearovské slávnosti.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA TÝŽDEŇ: Električka plná kultúry, šermiari v Starej radnici aj skvelý Francúzsky deň
17
Galéria
Zdroj: TASR

Električka plná kultúry

Pri budove konskej železnice, na križovatke Krížnej a Legionárskej, sa zjaví vozeň električky T3. Pri príležitosti prvého večera T3 na jej mieste odohrajú koncerty Herzog Herzog, ktorý je známy prepracovanými živými vystúpeniami a kapela Whithe. Večer zakončí DJ set BZGRL. Do plnej prevádzky vstúpi T3 – kultúrny prostriedok v septembri a odvtedy sa v ňom budú odohrávať kultúrne podujatia pravidelne.

pondelok / pri budove konskej železnice / 16:00 – 21:00 hod. / vstupné dobrovoľné

Cvičenie v záhrade

Športoví nadšenci si budú môcť bezplatne zacvičiť vo Vodárenskej záhrade na Devínskej ceste. Cvičiť sa bude od pondelka do štvrtka vždy o 18:00 hod. Stačí si priniesť karimatku. Podujatia sú organizované v spolupráci s Karloveským športovým klubom a Vodárenským múzeom.

pondelok – štvrtok / Vodárenská záhrada / 18:00 hod. / vstup voľný

Šerm v Starej radnici

Môžete sa tešiť na zábavné šermiarsko-divadelné vystúpenia, scénky, ukážky bojového umenia z obdobia gotiky, renesancie a baroka. Nebudú chýbať ani ukážky šermiarskych techník, predvádzanie chladných a palných zbraní. Pred vystúpením bude krátky pochod mušketierov ulicami mesta.

utorok / Stará radnica – nádvorie / prvé vystúpenie o 18:30, druhé o 19:15 hod.

Folk Talk

V stredu vás v letnej čitárni čaká Folk-Talk s Jurajom Drobným alebo letné literárne inšpirácie s Petrom Janků. Juraj Drobný je kňaz. Slovenskej verejnosti je však známy najmä ako moderátor televízie LUX i ako autor blogov, ktoré mu vyšli aj knižne. Je spoluautorom monografie Folk na Slovensku, kde mal na starosti oblasť gospelovej hudby. K téme inšpirácií kresťanskej literatúry mu bude sekundovať Miro Jilo (Miro Šmilňák), zakladajúci člen legendárnej kapely Metelica. V súčasnosti koncertuje najmä ako pesničkár aj pre detské publikum.

streda / letná čitáreň U červeného raka / 18:00 hod.

Francúzsky deň

Ako každý rok od roku 2011, Francúzske veľvyslanectvo, Francúzsky inštitút na Slovensku a Francúzsko-slovenská obchodná komora budú zdieľat oslavy francúzskeho štátneho sviatku s obyvateľmi slovenského hlavného mesta. Na Hlavnom námestí bude „francúzska dedina“ s približne dvadsiatimi stánkami, ktoré budú ponúkať rozličné služby a gastronómiu.

Deň spestria viaceré koncerty. Počas osláv v stánkoch po oboch stranách Hlavného námestia francúzske spoločnosti a značky budú ponúkať ochutnávku alebo predaj svojich produktov. Nezostane iba pri jedle a pití. Môžete si užiť aj bezplatné hudobné a kultúrne predstavenia. Vystúpia: Jana Gavačová, Les garçons Trottoirs a víťazi speváckej súťaže „Spievam po francúzsky“. Dámy a pánov zaujmú určite aj módne prehliadky Prêt à porter a Haute couture.

piatok / Hlavné námestie / od 17:00 do 22:00 hod. / vstup voľný

Goldies: 80s & 90s & 00s video party

Video oldies party zamerané na produkciu osemdesiatych a deväťdesiatych rokov. Goldies sa koná každý piatok večer od deviatej. Vstup len pre starších ako 21 rokov.

piatok / Luna bar hotela Kyjev / od 21:00 hod.

Klauniáda na hrade

Na nádvorí Bratislavského hradu už po 17-krát odštartovalo najväčšie a najstaršie divadelné podujatie svojho druhu na Slovensku, Letné Shakespearovské slávnosti. Až do 18. júla si môžete pozrieť hru Komédia omylov v novom preklade Ľubomíra Feldeka. Réžie sa ujal Roman Polák, hlavné postavy hrajú Robo Roth, Petra Vajdová a Martin Šalacha.

V Komédii omylov to spočiatku vyzerá na tragédiu (hneď na začiatku totiž hrozí jednej z postáv trest smrti), čoskoro sa však hra dostáva až do polohy frašky. Najmä dialógy pána a sluhu sú priam lekciami, ako by mohla vyzerať aj moderná cirkusová klauniáda. Fraška o dvoch súrodeneckých dvojiciach – identických dvojčatách – ponúka nielen závratné tempo zvratov a zábavu, ale aj dômyselnú hru s protikladmi a paradoxami, ktorú autor vždy skvelo ovládal. Rozvinul v nej aj brilantnú úvahu o vzťahoch muža a ženy, o význame ich lásky a úcty.

Komédia omylov / 5. – 18. júl / 20:30 hod. / Bratislavský hrad / vstupenky TU

Francúzsky deň
17
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM