Kultúra

TIPY NA TÝŽDEŇ: Bratislava bude plná dizajnérov, originálnej módy a skvelej zábavy

Pracovný týždeň ponúka netrpezlivo očakávaný Urban Market, zaujímavé Dni architektúry a dizajnu aj športovú udalosť, na ktorej môžete pomôcť tým, ktorí to potrebujú.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA TÝŽDEŇ: Bratislava bude plná dizajnérov, originálnej módy a skvelej zábavy
6
Galéria

Ako sa žilo v Petržalke

Počas sprievodného podujatia k výstave Petržalka 1973–1989 II. sa môžete stretnúť s hosťami, ktorí stáli pri zrode petržalských folklórnych súborov Hájenka a Lúčka a ich nástupcami, ktorí sa venujú mladým folklóristom aj dnes. Spomínanú výstavu petržalská knižnica organizuje s katedrou etnológie a muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Výstava je na pobočke Prokofievova 5 predĺžená do 31. mája 2017.

pondelok / pobočka Petržalskej knižnice, Prokofievova 5 / od 17:00 do 19:00 hod. / vstup voľný

DAAD | Dni architektúry a dizajnu 2017

DAAD je každoročný festival oslavujúci architektúru, dizajn a umenie, tvorivé bohatstvo, sociálne dôsledky a silu na zmenu. Zámerom festivalu je vytvoriť formát pre posilnenie pozitívneho vnímania architektúry a dizajnu na Slovensku. Festival v prezentáciách, prednáškach, výstavách, seminároch, workshopoch a diskusiách rieši kľúčové otázky z hľadiska architektúry a dizajnu. Veľké mená tvorcov na tomto poli a ich inšpiratívne myslenie razí cestu vpred a ich predstavenia a prezentácie napádajú všetky predsudky na poli myslenia.

utorok – nedeľa / viaceré miesta v Bratislave

Letci z Prešporka vo Veľkej vojne

V rakúsko-uhorskom letectve slúžilo počas prvej svetovej vojny viacero mladých mužov z Prešporka. Jedným z nich bol i nadporučík Fritz Wowy, ktorý pochádzal z vplyvnej vinohradníckej rodiny a zahynul v leteckom boji na talianskom fronte pred sto rokmi, 3. júna 1917. Aj dnes môžeme nájsť na Cintoríne pri Kozej bráne veľkolepý hrob tohto leteckého dôstojníka. Nechajte sa v cykle Prechádzky starým Prešporkom pozvať na frontovú oblohu nad riekou Soča, kde rodák z nášho mesta Fritz Wowy strávil posledné mesiace svojho života…

utorok / Múzeum mesta Bratislavy, Apponyiho palác, Faustova sieň / 18:00 hod. / vstupné 2 eurá

Na kolesách proti rakovine

Dúbravku a Karlovu Ves čaká súboj. Susediace bratislavské mestské časti sa zapoja do projektu Svetového dňa výziev (World Challenge Day) a zároveň podporia kampaň Na kolesách proti rakovine Nadácie Výskum rakoviny. V posledný májový deň sa v oboch mestských častiach budú snažiť pritiahnuť čo najviac obyvateľov k minimálne 15-minútovému nepretržitému pohybu. Výzvou bude i rozkrútiť čo najviac kolies proti rakovine. V tomto prípade bude úlohou zapojiť do akcie čo najviac ľudí, ktorí budú minimálne 15 minút vykonávať športové aktivity na kolieskových zariadeniach.

Kampaň Na kolesách proti rakovine, ktorá informuje o rizikách tohto ochorenia, prevencii a zdravom životnom štýle, môžu v oboch mestských častiach podporiť aj dobrovoľným finančným príspevkom pre Nadáciu Výskum rakoviny. V roku 2016 sa v takomto priateľskom súboji, ktorého víťazom sú všetci, navzájom vyzvali Lamač a Vajnory.

streda / Karlova Ves, Dúbravka / vstup voľný

Davová psychóza

Po štyroch rokoch Davová psychóza konečne na šnúre. V Bratislave budú tri koncerty – okrem dvoch v klube Randal legendárna punková skupina bude aj vo Fuge. Skupina hrá v zložení Jano Kassa – spev, Marcel Duchoň – gitara, Rasťo Gore – basa a Tibor „Cibi“ Adamec – bicie.

streda / klub Fuga / 20:30 hod.

Dolce Vitaj

Talianske vizuálne umenie a móda sú neodmysliteľnou súčasťou talianskej kultúry. Desiaty ročník festivalu DOLCE VITAJ ponúka výstavu fotografií Maxa Botticelliho s názvom PODOBY TALIANSKEJ MÓDY, TVARY A EMÓCIE V NEUSTÁLOM VÝVOJI. Vernisáži, ktorá sa uskutoční v piatok vo Dvorane Ministerstva kultúry SR, bude predchádzať diskusia s prestížnym módnym fotografom.

štvrtok / Dvorana Ministerstva kultúry SR, Námestie SNP

Urban Market 2017 (Spring Edition)

Od piatka do nedele 4. júna nájdu návštevníci na Fakulte architektúry STU viac ako stovku výrobcov a predajcov originálnej módy, šperkov, dizajnu či doplnkov. Doplní ich nemenej autentická food zóna, výstavy architektonických projektov a premietania filmov o architektúre V4, prezentácie a diskusie, tvorivé dielne a ďalšie príjemné aktivity. Témou jarného Urban Marketu je tento rok RETROSPEKTÍVA. Program na Fakulte architektúry v piatok aj v sobotu doplnia afterparties v bratislavských kluboch.

piatok – nedeľa / Fakulta architektúry STU, Námestie slobody 19, Bratislava / vstupné na mieste: 3 eurá (na všetky tri dni)

Dizajn Market Hviezdko

Prídite ochutnať čerstvý česko-slovenský dizajn a vykročte do leta s novými kúskami! Na Dizajn Markete Hviezdko sa v piatok a v sobotu môžete tešiť na začínajúcich aj etablovaných dizajnérov, tvorcov a predajcov v známych drevených stánkoch so všakovakými handmade vecičkami, ktoré budete môcť naživo vidieť, poskúšať a kúpiť.

Zdroj: YouTube.com
Tipy na týždeň
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM