KAW Rôzne Správy

Tip na výlet: Nádherné šelmy, ktoré vzbudzujú rešpekt, žijú tesne za Bratislavou

Pozorovať život zvierat v ich tesnej blízkosti je skutočný zážitok. Sú majestátne a hrdé. Vinou pytliactva a zlej kvality životného prostredia sa tigre dostali na zoznam ohrozených druhov.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Nádherné šelmy, ktoré vzbudzujú rešpekt, žijú tesne za Bratislavou
10
Galéria
Zdroj: Oáza sibírskeho tigra

Oázu Tigra sibírskeho nájdete len tridsať kilometrov za hlavným mestom, v Kostolnej pri Dunaji kúsok za Sencom.

Vzbudzujú rešpekt

Šelmám, ktoré už z diaľky vzbudzujú rešpekt, tam môžete pozerať priamo do očí. O bezpečnosť sa báť nemusíte, prechádzajú sa po ohradených plochách, kde majú väčšiu voľnosť ako v zoologickej záhrade.

Momentálne v Oáze chovajú 24 tigrov a dva levy. V Kostolnej pri Dunaji sa ich spolu narodilo šestnásť. Najmladšou je Sunny, ktorá prišla na svet pred rokom. Tigre podstúpili skúšku DNA a majú implantované mikročipy nariadené ministerstvom životného prostredia Slovenskej republiky.

Čítajte aj: Tip na výlet: Okolie a krásy Hradu Devín vás očaria stále, aj po desiatykrát

Krásne zvieratá v ohrození

Tigre patria do poddruhu tiger pásavý ussurijský nazývaný tiež tiger sibírsky. Nádherné zvieratá sú na zozname ohrozených druhov zvierat.

Hlavným cieľom projektu, ktorý realizujú v Oáze sibírskeho tigra, je zachrániť aspoň jednu populáciu tigra ussurijskeho pred vyhubením, aby ich potomkovia prispeli k udržaniu genetickej rovnováhy celosvetového chovu týchto vzácnych a chránených zvierat.

Dnes v zmenšujúcej sa tajge na pokraji oblasti Amuru na rusko-čínskych hraniciach vo voľnej prírode nájdete už len pár kusov tohto druhu tigra. Za žalostný stav môže neustále sa zhoršujúca kvalita životného prostredia a pytliactvo.

Ulovia aj slona

Tiger sa živí hlavne svalovinou väčších zvierat. Indický tiger je schopný uloviť aj slona. Denne si „zamaškrtí“ na 10 až 15 kilogramoch surového mäsa. Chutia mu aj vtáci, žaby a čerstvé ryby.

Pri behu tiger skáče niekoľkometrové skoky, v prípade potreby dokáže jedným skokom prekonať vzdialenosť 7 až 10 metrov. Má rád vodu. Pravidelne sa kúpe a vie výborne plávať.

Oáza je sprístupnená pre verejnosť počas roka len cez víkendy a štátne sviatky. Počas letných prázdnin každý deň od 12:00 do 17:00 hod.

Vstupné je formou dobrovoľného príspevku.

Čítajte aj: Tip na výlet: Spoznajte kráľovstvo pestrých kvetov a vzácnych drevín

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM