KAW Rôzne Správy

Tip na potulky mestom plné zimomriavok: Spoznajte bratislavské uličky, v ktorých STRAŠÍ!

Legendy hovoria, že v staromestských uličkách sa dajú stretnúť viaceré mátohy. A nielen tam.

Ilustračný obrázok k článku Tip na potulky mestom plné zimomriavok: Spoznajte bratislavské uličky, v ktorých STRAŠÍ!
8
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Bratislava je plná tajomných zákutí, tichých dvorov a neprebádaných pivníc. Ak na nejaké natrafíte, vedzte, že možno práve tam sa dejú veci, ktoré naháňajú strach.

Strašidelní duchovia

Legenda napríklad hovorí, že v staromestských uličkách sa dajú stretnúť viaceré mátohy. Na ich čele napríklad mestský kat z Michalskej veže, ktorý si v noci obchádza svoje niekdajšie pôsobisko. Podľa starej legendy stále býva vo veži. Svedomie ho ťažilo až tak, že jeho duša nenašla pokoj. Aj keď popravoval na príkaz mestských pánov, vedel, že niektorí Bratislavčania neboli odsúdení spravodlivo. Preto, pod vežou v noci pozor! Ak kata zobudíte zo spánku, zíde dole a potom beda!

Pri Zelenom dome na Hlavnom námestí zas blúdi Biela pani, ktorá si tam raz za rok chodí po sud vína. Kedysi dávno, sa nad ňou zľutoval istý šenkár a daroval jej súdok malvázie. Biela pani mu vraj za odmenu pomohla a zo šenkára sa stal zámožný pán. Každoročný súdok jej necháva pred bývalým šenkom ako poďakovanie.

Legendy hovoria, že na Františkánskom námestí počuť spev mŕtvych mníchov z podzemia. Jeden z nich je dokonca bez hlavy. Prepadli ho vraj lúpežníci kvôli zlatým dukátom vo vrecku. Odvtedy máta v okolí Kapitulskej ulice.

Mátohy pri Dunaji

Ak budete mať šťastie, či skôr nešťastie, pri Dunaji môžete v noci stretnúť bosorky. V dávnej minulosti našli smutnú smrť vo vlnách, kde ich po verdikte vrchnosti topili. Odvtedy vraj blúdia v okolí a chcú nájsť ľudí, ktorí môžu za ich utrpenie. Ženie ich vraj pomsta. Počas temných nocí organizujú sabat. A vtedy – zachráň sa, kto môžeš!

Pri Dunaji si dajte dobrý pozor aj na vodníka, o ktorom vedia svoje najmä rybári.

Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM