Správy Samospráva

TIETO informácie od Bratislavčanov pomôžu pri budovaní cyklotrás, buspruhov či parkovísk

Pridajte sa aj vy! Pre zapojenie sa do zberu dát je potrebné stiahnuť si aplikáciu UBIAN.

Ilustračný obrázok k článku TIETO informácie od Bratislavčanov pomôžu pri budovaní cyklotrás, buspruhov či parkovísk
5
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Zefektívniť verejnú dopravu, zintenzívniť spoje na potrebných úsekoch, ale aj budovať cyklotrasy, stanice zdieľanej mikromobilitity či záchytných parkovísk chce hlavné mesto aj analýzou dát. Spúšťa preto pilotný projekt, v rámci ktorého bude šesť mesiacov zbierať anonymizované dáta o využívaných trasách a formách dopravy.

Autom, MHD či peši?

„Vďaka dostupným informáciám budeme vyhodnocovať, na ktorých trasách ľudia využijú auto, autobus či bicykel alebo idú peši. Anonymizované údaje sa nedajú priradiť ku konkrétnej osobe a ďalej ich bude spoločnosť Biotron Labs spracovávať iba na základe zadaní hlavného mesta,“ priblížila hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Ide o pilotný projekt v rámci Mestského laboratória, ktoré bude slúžiť na testovanie nových procesných a technologických inovácií. Dáta o využívaní dopravy môžu pomôcť napríklad pri budovaní cyklotrás, nových buspruhov či záchytných parkovísk. „Ak sa podarí identifikovať trasy, ktoré každodenne využívajú veľké množstvá cyklistov alebo cestujúcich MHD, stane sa pre nás prioritou vybudovať na danej trase cyklistickú infraštruktúru alebo pomocou zavedenia BUS pruhu zrýchliť cestu v MHD,“ skonštatovala Rajčanová.

Zapojte sa aj vy!

Pre zapojenie sa do zberu dát je potrebné stiahnuť si aplikáciu UBIAN od spoločnosti TransData a povoliť v nej sledovanie polohy. Bez manuálneho povolenia na odosielanie dát nie je možné byť súčasťou monitorovania využívania trás. Nová verzia aplikácie bude zverejňovaná postupne v priebehu najbližších dní.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM