Aktualizované Správy Samospráva

Za TESTOVANIE si po novom zaplatíme. Kde v Bratislave to ešte stihnete ZADARMO?

Štát zrušil zmluvy s väčšinou odberových miest a tam, kde ostali, si väčšinou za test zaplatíte.

Ilustračný obrázok k článku Za TESTOVANIE si po novom zaplatíme. Kde v Bratislave to ešte stihnete ZADARMO?
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

AKTUALIZÁCIA 2. 7.: Na základe nového uznesenia vlády a sekcie krízového riadenia ministerstva vnútra zo štvrtka 1. júla 2021 musí Petržalka zmeniť plány. „Bezplatné antigénové testovanie na MOM Hrobákova a s ním aj naše odberné miesto ako také k tomuto dátumu končí a zatvárame ho do odvolania,“ uvádza samospráva na sociálnej sieti.

Dôvodom je najmä skutočnosť, že vzhľadom na najnovšie zmeny v pravidlách od spomínaných inštitúcií nemôže Petržalka ďalej používať testy pridelené štátom na bezplatné antigénové testovanie. „Stojí za tým zmena vládnej stratégie boja s pandémiou, ktorá po novom preferuje RT-PCR (NAAT) testovanie. To momentálne naša samospráva za aktuálnych podmienok zabezpečiť nedokáže,“ vysvetľuje Petržalka.

Testovanie zo zdravotných dôvodov, testovanie kontaktov pozitívnych či testovanie na nový koronavírus do detských táborov zostane hradené štátom. Na všetky ostatné podujatia, kde je potrebný test, si ho bude musieť jedinec hradiť samostatne. Povinnosť sa týka len nezaočkovaných ľudí. Počas tlačovej konferencie to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Petržalka

V antigénovom víkendovom testovaní ZADARMO mali pokračovať aj v Petržalke, na Hrobákovej ulici. Musia však skončiť (viď aktualizáciu vyššie).

Cez pracovný týždeň môžete túto službu využiť u niektorého zo súkromných zriaďovateľov, avšak od 01. júla bude AG testovanie u nich spoplatnené. Zoznam tých, ktorý budú testovať v Petržalke, nájdete TU.

Dúbravka

Pre testovanie v Dúbravke ostáva fungovať už len jedno mobilné odberné miesto, na Agátovej ulici. Testovanie prebieha AG testami, v pláne je aj PCR testovanie. „Pracuje však už komerčne – spoplatnené testovanie. Momentálne AG test – 15 eur, ceny PCR testov budú podľa vyjadrení MOM odvodené od cien nákupu testov,“ informuje mestská časť na sociálnej sieti.

Otestovať sa v tejto MOM-ke môžete každý deň 8.30 – 12.30 a 13.00– 17.00 hod.

Ružinov

Ak ste rátali s tým, že sa počas prázdnin otestujete v MOM na Mierovej 21, budete sklamaní. Jeho prevádzka je už ukončená. Posledný deň testovania bol 30. 6. Viac informácií o možnostiach, kde sa dať otestovať nájdete TU.

Podunajské Biskupice a Vrakuňa

V Podunajských Biskupiciach je od 1.7. 2021 do 31.7. 2021 naďalej otvorené Mobilné odberové miesto na Biskupickej 1. Fungujú celý týždeň od 8.00 do 17.00 hod. Za test si však budete musieť zaplatiť. Dospelí a deti 10 eur, dôchodcovia a ZŤP 8 eur. Zaujímavá je rodinná zľava 3+1 zadarmo.

Viac o testovaní vo Vrakuni TU.

Viac o očkovaní v Bratislavskom kraji

Testovanie v poliklinikách ProCare

Od prvého júla štát prechádza na taký systém testovania na nový koronavírus, aby motivoval k očkovaniu.

„Aktuálne pripravujeme možnosť naďalej sa testovať pomocou antigénových testov v rámci našich zariadení. Niektoré nemocnice už začali, iné začnú blízkom čase,“ povedala pre Dnes24 Jana Fedáková, hovorkyňa siete nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare.

„Vzhľadom na ukončenie zmluvy s Ministerstvom zdravotníctva SR ale budú nemocnice a polikliniky poskytovať antigénové testovanie za poplatok. Cena bude 14,90 eura. Ide o nazálny antigénový test, ktorý je šetrnejší, takže je vhodný aj pre deti,“ dodáva hovorkyňa.

Podľa nej dostane záujemca výsledok antigénového testu v dvoch jazykových mutáciách. Okrem slovenčiny aj v angličtine. Na antigénové testovanie nebude potrebné sa registrovať vopred, záujemcovi stačí prísť do odberového miesta počas zadefinovaných prevádzkových hodín. Po vykonaní testu dostane papierový certifikát.

V Bratislave to platí pre polikliniku Bratislava – Trnavské mýto.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM