Aktualizované Eva Sládková Rôzne Správy

Test na koronavírus si už zaplatiť sami nemôžete!

Na toto mnohí čakali! Boli ochotní si aj priplatiť, len nech majú istotu, že nie sú pozitívni na koronavírus. Ešte včera sa mohli nechať otestovať za vlastné.

Ilustračný obrázok k článku Test na koronavírus si už zaplatiť sami nemôžete!
4
Galéria
Zdroj: TASR

Aktualizácia 13.00: Po dnešnom rokovaní na Ministerstve zdravotníctva sa laboratórne testy na diagnostiku nového koronavírusu budú robiť plne pod koordináciou štátu. Už sa nemôžete na vlastnú päsť nechať testovať ani v Alpha Medical. Súkromné testovanie je pozastavené. Asociácia laboratórií po dnešnom stretnutí na ministerstve deklarovala, že nebudú vykonávať samostatné testovanie vo vlastnej réžii pre samoplatiteľov z dôvodu zachovania systému a štruktúry v zbere dát a ďalších epidemiologických krokov. „Svoje kapacity na testovanie ponúknu len v prípade potreby, ak by štát uvedené kapacitne nezvládal,“ zdôraznil rezort.

Súkromná firma Alpha Medical už robí testy aj súkromným osobám. Na číslo jej call centra je však veľmi ťažké dovolať sa. Všetko sa ale dá vybaviť online, treba sa zaregistrovať na platforme lab.online . Test stojí 30 eur.

Rýchle testovanie

V tejto súvislosti sa však objavilo viacero rozporuplných vyjadrení našich autorít. Navyše, čitatelia nám píšu a pýtajú sa, prečo nemôže štát do testovania zapojiť aj súkromné firmy?

Podľa mnohých odborníkov je kľúčom k tomu, ako poraziť koronavírus, rýchle a kvalitné testovanie. U nás to dlho robilo len jedno laboratóriu, teraz sú už tri a štátu pomáhajú aj vedci zo Slovenskej akadémie vied. Stále je to však málo a na sociálnych sieťach sa ľudia sťažujú, že keď nahlásia podozrenie, čakajú na poslanie sanitky s testovacím setom aj niekoľko dní.

Zbytočnosť?

Mnohí ľudia, ktorí radi oželejú 30 eur aj viac pre pokoj duše, sa potešili správe o možnosti súkromného testovania. Je však určené len tým, ktorí sa chcú nechať testovať preventívne. To znamená, že nemajú pozitívnu cestovateľskú anamnézu a ani symptómy ochorenia. Má to však zmysel? Podľa premiéra Petra Pellegriniho to nie je dobrý nápad z viacerých dôvodov – zbytočne sa minú testy, ktoré môžu byť neskôr potrebné a opäť narastie pohyb v mestách.

Dnes nie, zajtra áno

Ďalšou dôležitou skutočnosťou je, že ak vás dnes otestujú a vyjde vám negatívny výsledok, neznamená to, že to bude platiť aj zajtra. Sám Alpha Medical píše: „Mimo ľudského tela dokáže vírus prežiť niekoľko hodín, na plastových či kovových povrchoch aj 2 dni. …Z organizačných dôvodov nemôžeme vykonávať odber vzoriek deťom a mladistvým do 18 rokov.“ Možnosti sú teda výrazne obmedzené a i keď vám vyjde negatívny test, mali by ste sa chrániť, strániť ľudí a dodržiavať maximálnu hygienu. Istotu, že ste medzi tým vírus nechytili, nemáte.

Spolupráca

Obrovský záujem o testovanie potvrdil aj hlavný hygienik SR Ján Mikas. Podľa neho zatiaľ štát neplánuje zakázať súkromníkom testovanie, ale preplácať ho nateraz nebude. „Mali sme stretnutie s týmito súkromnými firmami a dohodli sme sa, že prioritne budú testovať naše 3 laboratóriá a SAV-ka. V prvom rade sa zameriame na ľudí, ktorí sú hospitalizovaní, mali úzke kontakty s pozitívnymi prípadmi, prípadne pracujú v záchranných zložkách. To je teraz naša priorita. Neskôr však nevylučujeme spoluprácu aj so súkromnými firmami,“ uzavrel Ján Mikas.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM