Nina Táborská Rôzne

Sľuby sa sľubujú a v lesoparku si opäť (stále) treba dávať pozor na nákladiaky plné dreva

Pozastavená ťažba v lesoparku pred voľbami je dnes už len minulosťou. Na území štátnych lesov ťažia na maximum a drevo z nich stále odvážajú plne naložené kamióny. Nič nové, sľuby sa sľubujú, ... a milovníci bratislavského lesoparku sa tešili, zdá sa, predčasne.

Ilustračný obrázok k článku Sľuby sa sľubujú a v lesoparku si opäť (stále) treba dávať pozor na nákladiaky plné dreva
Zdroj: TASR

Lesopark patrí k obľúbeným a atraktívnym lokalitám pre Bratislavčanov. Niet sa čomu čudovať. Priestor vyhľadávajú športovci, rodiny, mamičky, psíčkari. Má to ale jeden háčik.

Príjemnej rodinnej prechádzke, cyklistom či bežcom bránia v ich aktivitách kamióny naložené drevom, jazdiace (veľakrát bezohľadne) pomedzi nich a blato, ktoré po nich ostáva.

Ťažiť treba, len kde a koľko

Nikto, ani aktivisti, nechce premeniť lesopark na prales. Ťažiť sa musí, napokon obnova je potrebná v každom lese. V lesoparku nejde o masívnu ťažbu. Napríklad takú, aká prebieha v štátnych lesoch – ťažba v lesoparku bola prijatým uznesením minulý rok znížená z 18-tisíc kubíkov na 5-tisíc ročne.

No nákladiaky Železnou studničkou stále premávajú jedna radosť. Aj vďaka ťažbe v spomínaných štátnych lesoch, pretože niekoľkotonové kamióny prechádzajú práve cez Železnú studničku. To je podľa riaditeľa Mestských lesov Vladimíra Kutku vec dohody medzi všetkými majiteľmi okolitých lesov, v ktorých sa ťaží.

Chýba sľúbené

„Lesoparku treba dať znovu šancu byť miestom predovšetkým pre občanov. Je to unikát, ktorý nám môžu závidieť iné mestá,“ hlásal Ján Budaj, keď sa o osude lesoparku rozhodovalo pred komunálnymi voľbami.

Návrh koncepcie na podporu rekreačnej funkcie a rozvoja Bratislavského lesoparku na území v správe Mestských lesov do roku 2025 bol vtedy na zasadnutí bratislavského mestského zastupiteľstva (ešte pod velením Milana Ftáčnika) schválený. Iskierka nádeje tak vzbĺkla v októbri u tvorcov predloženého materiálu ako i u tých, čo ho prišli podporiť.

„Mestské lesy Bratislava vtedy dostali za povinnosť (okrem iného, pozn. redakcie) priebežne zverejňovať informácie o plánovanej, prebiehajúcej a ukončenej ťažbe dreva na svojej web stránke,“ informuje OZ Naše Karpaty. Ušetrite si pokojne čas. Hľadali by ste totiž márne, nič také sa na stránke MLB nenachádza.

OZ Naše Karpaty tak preberá zatiaľ túto úlohu a informuje ľudí o tom, kde sa momentálne ťaží. Podľa posledných informácií je to pri Ahoji a pri Kačíne.

Čo sa schválilo

Práve iniciatíva Naše Karpaty sa spojila minulý rok s ďalšími organizáciami a občianskymi združeniami a spoločne vypracovali komplexný dokument na podporu rekreácie v lesoparku. Ten bol nakoniec schválený v skoro pôvodnej podobe (po dohode iniciátorov s primátorom hlavného mesta Milanom Ftáčnikom bol vypustený bod o zriadení rady Mestských lesov v Bratislave).

Kompletný materiál nájdete tu: Obrovská radosť na mestskom zastupiteľstve: Návrh na rozvoj Bratislavského lesoparku bol jednohlasne schválený

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM