Správy

Termín zavedenia tretej etapy integrovanej dopravy ešte nepoznáme, vieme však už ceny lístkov

Plánovaný novembrový termín spustenia tretej etapy integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) stále nie je potvrdený. Koordinátor projektu Bratislavská integrovaná doprava (BID) sa k dátumu rozšírenia IDS na celé územia Bratislavského kraja vyjadruje neurčito.

Ilustračný obrázok k článku Termín zavedenia tretej etapy integrovanej dopravy ešte nepoznáme, vieme však už ceny lístkov
Zdroj: TASR

„S partnermi v projekte robíme všetko pre to, aby ďalšia etapa integrovaného systému bola úspešne spustená,“ uviedla hovorkyňa BID Eva Kukurová.

Známy je však už cenník, ktorý bude platiť po zavedení 3. etapy integrovaného systému. Ponuka jednorazových i predplatených cestovných lístkov (PCL) prináša i niekoľko noviniek.

Prečítajte si aj: Čo všetko čaká Bratislavčanov v rámci III. etapy integrovaného dopravného systému?

Aké budú zmeny v cestovnom?

Tou je napríklad 30-minútový jednorazový lístok s platnosťou na území hlavného mesta, v zónach 100 a 101. Jeho základná cena bude 90 centov, čo doteraz stál 60-minútový lístok.

„Predpokladáme, že cestovný lístok s platnosťou 30 minút bude najviac využívaný tou skupinou cestujúcich, ktorá dnes využíva 60-minútový lístok. Cena hodinového lístka sa zvýši na 1,20 eura,“ uviedla Kukurová.

Cena najkratšieho 15-minútového lístka sa nemení (0,70 eura), no po novom bude prestupný, nebude mať teda zónové, ale iba časové obmedzenie.

Nižšie budú ceny cestovných lístkov s platnosťou 24 hodín, 72 a 168 hodín, platiace na území hlavného mesta. Denný lístok bude stáť 3,50 eura (4,50 eura v súčasnosti) trojdňový lístok 8 eur (10 eur) a sedemdňový lístok 11,40 eura (15 eur).

V ponuke PCL bude aj sedemdňový predplatený lístok, ktorý bude stáť 10,40 eura. Cena 30-dňového PCL sa nemení – 26,90 eura. Za trojmesačný predplatený lístok zaplatí cestujúci 72,30 a za celoročný 264,20 eura.

Karnet – viacnásobný cestovný lístok

Novinkou je tiež karnet – viacnásobný cestovný lístok. Pôjde o papierový cestovný lístok, na ktorom bude 24 polí.

„Podľa hodnoty plánovej cesty si cestujúci vyznačí potrebný počet polí na lístku. Karnet tak bude môcť využiť na dve až osem ciest. Stačí len lístok počas používania nestratiť,“ vysvetlila Kukurová. Jeho cena bude 6,60 eura.

Zľavnené lístky budú stáť polovicu.

Schválenie 3. etapy, ktorej súčasťou je i 2. etapa IDS BK, prinesie rozšírenie integrovanej dopravy na celé územie Bratislavského kraja. Cestujúci vďaka integrovanej doprave budú mať možnosť cestovať na jednotný cestovný lístok platný na celom území kraja. S rozšírením sa rátalo najneskôr na začiatku novembra.

Prvá etapa integrovaného dopravného systému bola spustená v Bratislavskom kraji v roku 2013, odvtedy môžu ľudia cestovať na jednotný predplatný cestovný lístok zo Záhoria do hlavného mesta, a taktiež na jeho celom území.

Z prepravcov je do integrovaného dopravného systému zapojený Dopravný podnik Bratislava (DPB), Železničná spoločnosť Slovensko (ŽSSK) a Slovak Lines.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM