Maros Palesch Krimi

Technikov STK dobehli úplatky

Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil z trestného činu prijímania úplatku troch zamestnancov Stanice technickej kontroly vozidiel v Bratislavskom kraji. Obvinení žiadali a prijímali úplatky za vydanie potvrdenia STK vozidlám, ktoré nespĺňali

Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová uviedla, že za auto si v priemere vypýtali 25 eur.

„Hrozí im trest odňatia slobody na tri až osem rokov. Stíhaní sú na slobode,“ dodala.

Vodiči majú zákonnú povinnosť pravidelnej technickej kontroly. Bez prehliadky a posúdenia technického stavu vozidla, teda potvrdenia STK, nie je vozidlo spôsobilé na jazdu na pozemných komunikáciách. Stanica technickej kontroly ročne vykoná niekoľko stoviek technických a emisných kontrol na vozidlách.

„Traja kontrolní technici v Bratislavskom kraji vydávali potvrdenia STK za úplatky. Uznávali kontrolu s negatívnym výsledkom aj na takých autách, ktoré zjavne nespĺňali podmienky. Za vykonané úkony zákazník zaplatil kontrolórovi úradné poplatky a navyše úplatok. V priemere za 25 eur vydávali potvrdenie o spôsobilosti na jazdu nebezpečným vozidlám. Vykázali ich ako spôsobilé na premávku na pozemných komunikáciách aj napriek viacerým nebezpečným chybám, ktoré môžu mať za následok dopranú nehodu,“ uviedla hovorkyňa PPZ.

Jednou z hlavných príčin dopravných nehôd je podľa nej práve technická porucha vozidla. V tomto roku polícia eviduje 111 dopravných nehôd pre zlý technický stav vozidla. Polícia prípad korupcie zistila vlastnou operatívnou činnosťou.

„Z trestného činu prijímania úplatku vyšetrovateľ obvinil 31-ročného Petra M., 40-ročného Miroslava L. a 39-ročného Miloša K. Obvinení nielenže sa neoprávnene úplatkami obohacovali, svojím konaním zároveň ohrozovali bezpečnosť cestnej premávky. Hrozí im za to trest odňatia slobody od troch do osem rokov. Stíhaní sú na slobode,“ uzavrela Dobiášová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM