Kultúra

Teatro Wüstenrot vystaví kondolenčnú listinu k úmrtiu Magdy Pavelekovej

Teatro Wüstenrot reaguje na záujem širokej verejnosti vzdať poctu a rozlúčiť sa s herečkou Magdou Pavelekovou, ktorá zomrela v pondelok 20. júla vo veku 84 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Teatro Wüstenrot vystaví kondolenčnú listinu k úmrtiu Magdy Pavelekovej
Zdroj: TASR

Ako uviedol umelecký riaditeľ divadla Rudolf Geri, k úmrtiu jednej z najvýznamnejších slovenských herečiek, prvej dámy slovenského humoru, vystaví v deň jej pohrebu – vo štvrtok 23. júla – na prízemí bratislavského Istropolisu kondolenčnú listinu.

„Chceme umožniť záujemcom, ktorí sa nemôžu dostaviť na pohreb, aby sa s Majdou Pavelekovou poslednýkrát rozlúčili zápisom do kondolenčnej knihy, ktorá bude vystavená od 10.00 do 16.00 hodiny,“ doplnil umelecký riaditeľ divadla, v ktorom herečka pôsobila vyše desať rokov. Posledná rozlúčka so zosnulou bude o 10.45 h v obradnej sieni krematória v Bratislave.

Magda Paveleková sa narodila 7. júna 1931 v Leviciach. Patrila k zakladajúcim členom Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre (vtedy Krajského divadla), kde v roku 1949 začala hereckú kariéru. Po príchode do Bratislavy v roku 1965 vystupovala najprv na scéne bývalej Tatra revue, kde sa z nej stala muzikálová hviezda, a v septembri 1971 sa stala stálou členkou Novej scény (NS).

Počas 42 rokov pôsobenia na doskách NS, ale nielen tam, vytvorila množstvo čarovných postáv v hrách Goldoniho, Shakespeara, Gogoľa, Ostrovského, Čechova, Schillera, Moliéra, Shawa, Tajovského, Stodolu, Chalúpku, Blocha, Zápoľskej, Soloviča i ďalších zahraničných a domácich autorov. Účinkovala v televíznych inscenáciách, filmoch, rozhlasových a televíznych zábavných reláciách.

Dobrú náladu na Slovensku šírila aj cez zábavné programy v Slovenskom rozhlase (Minizábavník, Echorádio). Veľmi milo a úsmevne pôsobila zábavná relácia Bonzáčik a na jej vtipných poznámkach sa televízni diváci smiali v relácii Inkognito. Jej hlas bol dobre známy aj z dabingu, a to najmä z maďarského animovaného seriálu Miazgovci.

Za svoje herecké majstrovstvo získala viacero ocenení. V roku 1982 to bol titul Zaslúžilá umelkyňa a v roku 2007 ocenenie Kvet Tálie. Prezident SR udelil v januári 2013 Magde Pavelekovej Pribinov kríž II. triedy za mimoriadny prínos v oblasti kultúry. V roku 2013 bola Magda Paveleková uvedená do Siene slávy ankety OTO.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM