Rôzne Správy

Ťažko chorých pacientov odvezie na kontrolu sanitka. Kto má na ňu nárok a ako o to žiadať?

Onkologickí pacienti, ale aj inak chronicky chorí ľudia, patria k najohrozenejším skupinám v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Ťažko chorých pacientov odvezie na kontrolu sanitka. Kto má na ňu nárok a ako o to žiadať?
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Na možnosti zabezpečiť si odvoz na ošetrenie alebo kontrolu upozornil pacientov bratislavský Národný onkologický ústav aj Liga proti rakovine.

Kedy príde sanitka?

Na Ligu sa aktuálne obracia veľa pacientov, ktorí chcú vedieť, kedy si môžu zavolať sanitku. Občianske združenie vysvetľuje, že záchrannú zdravotnú službu si prostredníctvo operátora 112 voláte len vtedy, ak máte akútne problémy.

„Ak máte plánované vyšetrenie, kontrolu – na toto vyšetrenie máte nárok na dopravnú zdravotnú službu (prevoz sanitkou) za predpokladu, že váš ošetrujúci lekár alebo obvodný lekár posúdi, že máte ťažkosti s cestovaním v prostriedkoch MHD vzhľadom na zdravotný stav (pri braní chemoterapie sa výrazne znižuje imunita, preto lekári v týchto prípadoch sú z našich skúseností ústretoví voči pacientom a žiadanky na prepravu vystavujú),“ píše Liga proti rakovine.

Poplatok

Liga dodáva, že na tento prevoz potrebujete žiadanku, ktorú vám vystaví ošetrujúci alebo obvodný lekár. Nie je to však vždy zadarmo.

„Poplatok za prepravu dopravnou zdravotnou službou (sanitkou) je 0,10 eura za kilometer jazdy. ALE od poplatku je oslobodený nositeľ najmenej zlatej Jánskeho plakety, pacient zaradený do chronického dialyzačného alebo transplantačného programu, pacient na onkologickej alebo kardiochirurgickej liečbe, osoba s ťažkým zdravotným postihnutím odkázaná na individuálnu prepravu a pri preprave z jednej nemocnice do druhej na základe rozhodnutia nemocnice,“ vysvetľuje Liga.

🆕SPÍSALI SME PRE VÁS ♿️ℹ️ROZDIEL MEDZI ZÁCHRANNOU ZDRAVOTNOU SLUŽBOU A DOPRAVNOU ZDRAVOTNOU SLUŽBOU Onkologickí...

Posted by LIGA PROTI RAKOVINE (LPR) on Monday, March 15, 2021

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM