Tomáš Stupavský Rôzne

Taxikári neustále blokujú obratisko pred Hlavnou stanicou. Polícia ich však pokutovať nemôže

Na Námestí Franza Liszta mala byť doprava po novom oveľa jednoduchšia. Opak je však pravdou. Miesta pred budovou Hlavnej stanice, ktoré sú určené na krátke zastavenie, okupujú taxíky aj napriek tomu, že ich parkoviská sú inde. A polícia sa na nič nezmôže.

Ilustračný obrázok k článku Taxikári neustále blokujú obratisko pred Hlavnou stanicou. Polícia ich však pokutovať nemôže
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Rozsiahla rekonštrukcia priestoru pred Hlavnou stanicou mala okrem skrášlenia celého okolia dopomôcť aj k vyriešeniu komplikovanej dopravnej organizácii na tomto mieste. Predovšetkým magistrát hlavného mesta trval na tom, aby vozidlá MHD mali pred stanicou viac odstavných plôch a taxikári viac neblokovali miesta, ktoré majú slúžiť na krátke vystúpenie alebo nastúpenie.

Preto sa kompetentní rozhodli, že presunú taxíky smerom nadol od stanice a vytvoria im parkoviská až pod zastávkami MHD. Obratisko priamo na Predstaničnom námestí tak malo ostať voľné a prístupné iba na spomínané krátke zastavanie, ktoré by netrvalo viac ako tri minúty.

Tri návštevy, trikrát obratisko plné

Avšak taxikári si aj napriek nariadeniu mesta robia čo chcú. Počas jedného dňa sme sa trikrát vybrali na Hlavnú stanicu a rozhodli sa nafotiť obratisko, ktoré bolo zakaždým plné stojacich taxíkov. Či sme tak učinili doobeda o 11:00, neskôr o 13:00 a napokon aj o 15:00, nikde na obratisku nebolo voľné miesto pre ľudí, aby tam mohli odparkovať svoje osobné vozidlá (viď fotogaléria).

Jedinci, ktorí sa vybrali na Hlavnú stanicu odprevadiť svojich známych autom, tak museli zastavovať buď na zastávkach MHD alebo hocikde, kde bolo voľné. Čiže veľakrát ľudia vystupovali aj s kuframi priamo do cesty.

Prečítajte si tiež: Obratisko pred Hlavnou stanicou má slúžiť iba na krátke zastavenie, no taxikári tam aj naďalej bez problémov parkujú

Mesto sa ešte pred začatím rekonštrukcie vyjadrilo, že chce taxikárov, ktorí veľakrát zdierajú návštevníkov Bratislavy vysokými taxami za jazdu, „odpratať“ ďalej od stanice, tak ako to poznáme z letísk. No zatiaľ sa im to nedarí.

„Vzhľadom na to, že priestor pred budovou hlavnej stanice by už teraz mal slúžiť iba na krátkodobé zastavenie vozidla, taxíky by sa už v tomto smere nemali zdržiavať. Mestská polícia bude musieť v tomto priestore robiť pravidelné kontroly a dbať na to, aby sa dodržiavalo dopravné značenie a taxíky v tomto priestore už neparkovali,“ povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Chybné dopravné značenie

No ako sme sa ďalej dozvedeli, ani mestská polícia zatiaľ s taxikármi robiť nič nemôže. „Dopravné značenie na Námestí Franza Liszta nie je momentálne v súlade so zákonom. Na tento stav bol z našej strany niekoľkokrát upozornený aj správca komunikácie. Preto mestská polícia ani policajný zbor čakajúcich taxikárov za spáchané dopravné priestupky riešiť nemôžu,“ uviedol pre Bratislava24.sk hovorca Mestskej polície v Bratislave Peter Pleva.

O aký zákon sa jedná a prečo na to správca tamojších komunikácií nereaguje sme sa ďalej informovali na magistráte a polícii, no na vyjadrenia stále čakáme.

Jedno je však isté! Je nefér, že dopravné pravidlá, ktoré platia pre obyčajných ľudí, taxikári nemusia dodržiavať a dokonca nebudú za to ani sankcionovaní.

Prečítajte si tiež: Pred Hlavnou stanicou v súčasnosti auto nezaparkujete, ale taxíky stále stoja rovno pred budovou

Taxíky pred Hlavnou stanicou
1
Galéria
Taxíky pred Hlavnou stanicou
7
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM