Kultúra

Sviečka na Bielu sobotu v rakúskom Edelstale symbolizovala víťazstvo života

Slávnostné obrady na Bielu sobotu sa v rakúskych prihraničných obciach začínajú po západe slnka. Pred kostolom strážia požiarnici oheň, od ktorého zapália obrovskú sviečku.

Ilustračný obrázok k článku Sviečka na Bielu sobotu v rakúskom Edelstale symbolizovala víťazstvo života
Zdroj: TASR

Oheň je symbol víťazstva svetla nad tmou, sviečka paškál, ktorá symbolizuje vzkrieseného Ježiša, sa neskôr počas roka zapaľuje pri rôznych slávnostiach, ako je napríklad krst alebo birmovka.

Liturgia Bielej soboty sa ani tento rok v Edelstale neobišla bez procesie, veľkého sprievodu, ktorý obišiel a požehnal obec na čele s eucharistickým Ježišom, sprevádzaným požiarnym zborom a obyvateľmi vrátane Slovákov, ktorí boli v kostole. Po svätej omši si ľudia zaželali požehnané veľkonočné sviatky (Ostertage) a veľa radosti z Kristovho vzkriesenia.

Veľkonočná nedeľa u kresťanov v Rakúsku patrí, tak ako aj na Slovensku, tajomstvu prázdneho hrobu a Ježišovho zmŕtvychvstania. Obyvatelia prichádzajú do kostola s prútenými košíkmi, v ktorých nesú jedlo na posvätenie. Na sviatočnom stole nesmie chýbať údené mäso, šunka, klobásky, chren, vajíčka, šalát. „Špecialitou sú koláče pečené vo forme zajaca alebo jahniatka, túto tradíciu prebrali aj viaceré slovenské rodiny, ktoré žijú v Edelstale,“ povedala Barbora Trebichalská, žijúca v Edelstale a dodala, že na slávnostnom obede nechýba ani dobré víno, keďže obec sa nachádza vo vinárskom kraji.

Čítajte tiež: Kresťania na Slovensku i vo svete dnes slávia pamiatku zmŕtvychvstani­a Krista

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM