Nina Táborská Rôzne

Svetový deň zvierat v Bratislave: Nová petícia a množstvo podujatí, zapojiť sa môže každý

Osláviť vzťah medzi ľudstvom a ríšou zvierat dnes môžete v hlavnom mieste hneď niekoľkými spôsobmi. Bude sa podpisovať petícia, zbierať materiál potrebný pre útulok, venčiť či vystavovať. Tento deň nám má pripomenúť, že zvieratá sú súčasťou života na tejto planéte, a preto ich treba chrániť.

Ilustračný obrázok k článku Svetový deň zvierat v Bratislave: Nová petícia a množstvo podujatí, zapojiť sa môže každý
Zdroj: TASR

SOS pre zvieratká

Občianske združenia Slovenská aliancia ochrancov zvierat a SOS zvieratá v spolupráci s mestom Bratislava a Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom dnes na Partizánskej lúke na Železnej studničke organizujú podujatie SOS pre zvieratká.

Akcia má tvorom z ríše zvierat pomôcť hneď niekoľkými spôsobmi. Azda najdôležitejším je získanie podpory na prijatie komplexného Zákona o ochrane zvierat a za ratifikáciu Dohovoru Rady Európy o ochrane zvierat. Počas celého podujatia sa budete môcť podpísať za takúto petíciu aj vy.

Podpisové hárky vám budú k dispozícii priamo na bratislavskej Partizánskej lúke, kde sa stretnú známe osobnosti, dobrovoľníci, a zvieratá z útulkov s ich profesionálnymi opatrovateľmi.

Tiež budete môcť prispieť na zbierku vecí potrebných pre útulky a na prekonanie zimy. Okrem teplých prikývok, krmiva, uterákov či čistiacich prostriedkov môžete pomôcť aj finančne.

„Veľká časť nákladov bude použitá na veterinárne ošetrenie. Napriek tomu, že útulky počítajú so zvýšenými nákladmi na zimu, neočakávané prípady zvieratiek si vyžadujú zvýšené finančné krytie na ošetrenie. Budeme radi, ak nám ľudia prinesú nepotrebné veci, plachty, deky, čistiace prostriedky alebo granule. Poputujú priamo do útulkov, pre ktoré to znamená veľkú pomoc,“ povedal prezident SAOZ Juraj Eliáš.

Útulkáči sa vám zato dnes poďakujú napríklad netradičnou módnou prehliadkou. Samozrejmosťou podujatia je možnosť adoptovať si psíka alebo mačičku priamo na mieste. Začína sa o jedenástej.

Akcia na Poliankach

Prvá pomoc pre všetky túlavé a nechcené zvieratká v Bratislave – Sloboda zvierat, sa dnes tiež zapojí do osláv Svetového dňa zvierat, a preto organizuje v priestoroch útulku milé podujatie, ktorého sa pravdaže môžete zúčastniť aj vy.

Ako informovala Pavla Dugovičová zo Slobody zvierat,„psíci a mačky v útulku sa tešia na darčeky a my sa tešíme na vás. Každého darcu granúl zvečníme a zaradíme do fejsbúkovej Siene slávy.“

Tešiť sa môžete na vegeguláš, psích odborníkov na ploštice či rapera Presenta. Pravdaže, štvornohí priatelia sa najviac tešia na to, že ich povenčíte a venujete im chvíľku svojho dňa. Podujatie štartuje o jednej hodine a potrvá až do štvrtej poobede.

Medzinárodná výstava

Ďalšou možnosťou ako môžete osláviť tento deň je zavítať do bratislavskej Incheby na medzinárodnú výstavu psov.

Predvedú sa vám pastierske, pracovné, molossovité, poľovné či spoločenské plemená. Výstava potrvá až do nedele.

Dnes si môžete pozrieť napríklad tanec so psom a tí najlepší zo svojich plemien sa vám predvedú o 15.00 hodine vo veľkom finále Best in Show.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM