Nina Táborská Rôzne

Svetový deň utečencov si v Bratislave pripomenuli Dáždnikovým pochodom FOTO+VIDEO

Svetový deň utečencov si dnes pripomenuli aj v Bratislave, keď cez historické centrum Starého Mesta pochodovalo asi 100 ľudí s rozprestretými dáždnikmi. Ľudia tak vyjadrili svoju solidaritu a pochopenie s utečencami.

Ilustračný obrázok k článku Svetový deň utečencov si v Bratislave pripomenuli Dáždnikovým pochodom FOTO+VIDEO
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Dáždnikový pochod bol súčasťou Nedeľnej Parády v Starej tržnici, ktorá bola pred letnou pauzou zameraná na tému utečencov, chudoby a solidarity. Táto téma nebola náhodou, dnes si totiž pripomíname Svetový deň utečencov. Tento deň (World Refugee Day) vyhlásilo ešte v roku 2000 Valné zhromaždenie OSN, ako symbol odvahy a sily všetkých utečencov.

Pochod sa v rámci Bratislavy konal už po šiesty raz. Asi stovka ľudí s hudobným sprievodom La3no Cubano prešla historickým centrom Starého Mesta. Pochod viedol Laco Oravec, zúčastnili sa ho aj predstavitelia Amnesty International, Slovenskej humanitnej rady či Ligy za ľudské práva.

Amnesty International dlhodobo upozorňuje, že naša spoločnosť v súčasnosti čelí najväčšej utečeneckej kríze od konca 2. svetovej vojny. „Preto vyzývame ľudí k medzinárodnej solidarite a zodpovednosti. Prispieť k tomu môže aj Európska únia, keď otvorí bezpečné a legálne cesty ľuďom, ktorí utekajú pred prenasledovaním a konfliktami k nám do Európy,“ povedala Lucia Slobodová z Amnesty International.

Oslavy Svetového dňa utečencov sa konajú vo viac ako 100 krajinách po celom svete. Dátum bol podľa OSN vybraný podľa Afrického dňa utečencov a zjednotený po celom svete.

Pozrite si tiež: OBRAZOM: Ako protestné zhromaždenie prevrátilo Bratislavu hore nohami

Dáždnikový pochod
1
Galéria
Dáždnikový pochod
11
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM