Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Koľko je v Bratislave bezdomovcov?

Nemecký portál priniesol veľkú reportáž o ťažkom živote ľudí, ktorí musia prespávať pod bratislavskými mostami. Vraj sú to skrachovaní východniari...

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Koľko je v Bratislave bezdomovcov?
Zdroj: TASR

Nemecká reportáž portálu Deutsche Welle opisuje Bratislavu ako mesto dvoch rozdielnych svetov. Na jednej strane sú žiarivé svetlá obchodných ulíc plných výkladov s luxusným tovarom, ktorý kupujú úspešní miestni obyvatelia. Na druhej odvrátenej strane sú bezdomovci, ktorí sa krčia v kartónových krabiciach pod mostom a predávajú Nota Bene, aby mali aspoň na jedlo. Viete, koľko ich v slovenskom hlavnom meste oficiálne žije?

Skrachovaní východniari

Deutsche Welle uvádza, že Bratislava priťahuje davy ľudí z východných častí krajiny, ktorí snívajú o tom, že nájdu svoje šťastie v hlavnom meste a zaradia sa medzi úspešnú strednú triedu. „Pre niektorých, ktorí si nedokážu nájsť prácu, sa ich sen zmení na nočnú moru,dodáva reportáž.

Portál cituje Zuzanu Pohánkovú z občianskeho združenia Proti prúdu, ktoré týmto ľuďom pomáha a umožňuje im predávať časopis Nota Bene: „Je to široká skupina ľudí, ktorí sem prišli a nedokázali si nájsť prácu – od stredoškolákov, cez vysokoškolákov až po tých, čo nemajú dokončené ani základné vzdelanie. Preto je naša škála služieb veľmi široká.

Dve tisícky bezdomovcov

Portál prináša aj rozhovor so 45-ročným Lukášom, ktorý žije pod mostom a kedysi bol operátorom na východnom Slovensku. Na ulici skončil spolu s priateľkou Dankou, ktorá kedysi pracovala ako textilná robotníčka.

Obaja predávajú Nota Bene a z utŕžených peňazí si kupujú jedlo a veci nevyhnutné pre život.

Pohánková pre Deutsche Welle zdôrazňuje, že odkedy Slovensko získalo nezávislosť, nikto sa ešte nepokúsil spočítať bezdomovcov a zmenilo sa to až nedávno. Výsledky priniesli smutné zistenia. V bohatej Bratislave žije viac ako dvetisíc ľudí, ktorí prepadli cez sociálnu sieť až na úplné dno a nemajú ani strechu nad hlavou. Je smutnou realitou, že 300 z nich sú deti.

To sú však len oficiálne údaje. V skutočnosti môže byť bezdomovcov až trikrát viac. Do sčítania totiž započítali len tých, ktorí súhlasili s vyplnením dotazníka. Pohánkovú prekvapilo, že bezdomovci neuvádzali riadne ubytovanie ako svoju najvyššiu prioritu: „Títo ľudia uvažujú len o bezprostrednej budúcnosti – potrebujú drevo, aby si mohli kúriť, deky, ruksaky… „

Nemeckí reportéri oslovili aj primátora mesta Iva Nesrovnala: „Je to nesmierne ťažká problematika, ktorá trápi Bratislavu už dlhodobo. Skrátka nemáme ubytovacie kapacity pre bezdomovcov a sociálne služby sú napnuté,“ hovorí primátor. Dodáva, že mesto už výrazne navýšilo rozpočet na pomoc pre týchto ľudí, ale nestačí to. Do hry by malo vstúpiť aj ministerstvo sociálnych vecí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM