Ľuba Lesná Rôzne

Súvisia lejaky s globálnym otepľovaním? Klimatológ tvrdí, že nie

Také prudké lejaky, ako 3. a 23. augusta tohto roka, sa vytvárajú kvôli búrkam, a nie sú zapríčinené globálnym otepľovaním, podčiarkol Pavel Šťastný zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) pre portál Bratislava24.sk.

Každá takáto zrážková udalosť má svoje podmienky vzniku, najmä pri búrkach“, povedal doslova.

V Bratislave na krajnom juhozápade Slovenska sa takéto vysoké denné úhrny zrážok nemusia vyskytovať iba v lete, dodávajú jeho kolegovia Pavel Faško a Peter Kajaba. Ak sa však vyskytnú počas leta, ich pôvod je z veľkej väčšiny v búrkových lejakoch.

Riziko záplav a škôd pri týchto dažďoch sa navyše násobí, ak padajú ako intenzívny dážď. Pri poslednej podobnej udalosti v Bratislave spadla podstatná časť zrážok iba približne za 80 minút.

Šťastný pripomenul, že ešte vyššie zrážky Bratislava zaznamenala minulého roku, keď 27.8.2013 napršalo 76,7 mm. „To len o málo zaostalo za rekordom z roku 1995, kedy za jednodňový úhrn dosiahol 78,4 mm,“ dodal.

Nuž čo, vraví sa, že mierne pásmo, kde sa nachádza aj Slovensko, sa preto volá mierne, lebo má mierne podnebie. Občas to ale neplatí. No, na druhej strane sa zase povráva, že výnimky potvrdzujú pravidlo.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM