Rôzne

Bratislava má najkrajšiu záhradu na Slovensku. Kde sa ukrýva?

Autorom projektu najkrajšej záhrady za uplynulý rok je Eugen Lipka.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava má najkrajšiu záhradu na Slovensku. Kde sa ukrýva?
5
Galéria
Zdroj: SPZAAT

Najkrajšou záhradou roka 2019 je súkromná záhrada Vila Eselberg na Hradnom vrchu v Bratislave. Navrhol ju Eugen Lipka z firmy Lipka – Záhradná architektúra.

Rozhodli o tom odborníci zo Spoločnosti pre záhradnú a krajinnú tvorbu (SZKT), ktorá je vyhlasovateľom súťaže Záhrada roka, Park roka a Detail roka.

Inšpirácia aj pre investorov

V kategórii Park roka vyhral Park Waltrovka v Prahe. Projekt vypracoval zmiešaný slovensko-český tím v zložení Peter Pasečný, Ivana Pasečná, Lucie Vogelová a Radka Šimková. Ocenenie Detail roka získal projekt Geopark Megonky autora Ivana Jarinu z Ateliéru Van Jarina, ktorého investorom bolo mesto Čadca.

Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu vyhlasuje súťaž od roku 2015. Hlavným zámerom je podpora propagácie kvalitných výsledkov práce záhradných a krajinných architektov, realizačných firiem, dodávateľov aj investorov.

Príjemné a funkčné oázy

„Súťaž je prezentáciou súčasnej úrovne krajinnej architektúry na Slovensku. Prihlásené diela sú kvalitatívne porovnateľné s okolitými štátmi a dokladujú profesionálnu úroveň práce našich kolegov,“ povedal predseda SZKT Zoltán Balko počas odovzdávania ocenení v Nitre. Sú tiež vhodnou inšpiráciou pre tvorcov, ktorí doteraz do súťaže svoje diela neprihlásili, aj pre investorov, aby sa usilovali verejné alebo súkromné priestory pretvoriť na príjemné a funkčné oázy s vysokou estetickou a ekologickou hodnotou.

Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu vznikla v roku 1994, v súčasnosti má 130 členov. Združuje odborníkov z oblasti z odboru záhradnej a krajinnej tvorby. Jej hlavným cieľom je zabezpečenie profesionálneho prístupu k projektovaniu, zakladaniu, údržbe a ochrane zelene v mestách a obciach, ako aj vo voľnej krajine.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM