Maros Palesch Krimi

Súdny proces opäť odročili

Trojčlenný senát Okresného súdu Bratislava I dnes opätovne odročil hlavné pojednávanie v kauze údajného zločineckého tria Ivana H., Mateja B. a Jaroslava K., ktoré začiatkom mája 2007 prepadlo herňu v Stupave, pričom vtedy zahynul spolumajiteľ zariad

Súd dnes bol pripravený na vynesenie verdiktu, ale nedostavil sa svedok, ktorého navrhuje obhajoba. V pojednávaní sa bude pokračovať 11. apríla. Obhajca obžalovaného dnes prisľúbil aktívnu účasť na zabezpečení prítomnosti spomínaného svedka.

Naposledy sa v tejto veci malo pojednávať pred mesiacom 14. februára. Na predchádzajúcom februárovom pojednávaní malo ísť už o 17. pojednávanie, vtedy ho však odročili najmä pre opätovnú neprítomnosť posledného svedka.

V procese sa konalo naposledy začiatkom januára a dôvodom odročenia bolo tiež ako vo februári, že sa opäť nepodarilo predviesť jedného z posledných svedkov, ktorý sa opakovane na pojednávania nedostavuje. Z tohto dôvodu sa odročovalo v minulosti už viac ráz. Právny zástupca jedného z obžalovaných navrhol na januárovom pojednávaní vypočuť ešte jednu osobu. Senát na poslednom riadnom procese predĺžil väzbu hlavnému obžalovanému Ivanovi M. do konca apríla. Obžalovaný voči rozhodnutiu o väzbe podal sťažnosť, o ktorej po doručení mal rozhodovať Krajský súd v Bratislave. V januári sa v tejto kauze pojednávalo už po 16. raz. Predtým sa v tomto prípade malo konať v polovici decembra, kedy súd proces opätovne odročil, keďže opakovane neprišiel vypovedať spomínaný jeden z posledných svedkov, ktorého mala predviesť polícia.

Svedok sa nedostavil ani na novembrové pojednávanie. Predtým sa v tejto kauze pojednávalo 7. októbra. Vtedy došlo k zvratu, keď nečakane vypovedal Ivan H., ktorý dovtedy účasť na lúpeži priznával a čin aj oľutoval. „Trestný čin som nespáchal ja, ale niekto iný. Bol na mňa vyvíjaný nátlak, hrozilo nebezpečenstvo mojej rodine. O mňa strach nemám, ale o rodinu,“ vypovedal vtedy hlavný obžalovaný Ivan H., ktorého eskortovali na proces z väzby.

Podľa jeho výpovede bol poranený a zvyšní dvaja obžalovaní, najmä Matej B., ho prinútili, aby vinu vzal na seba. Matej B. ho vraj ohrozoval pištoľou a počas konfliktu došlo k jeho spomínanému zraneniu. K lekárovi ho odviezli na ošetrenie až ráno, keď „stratil veľa krvi“. „Obavy, že Matej B. ublíži mojej rodine, pretrvávajú doteraz,“ povedal s tým, že vie o tom, že niekedy v roku 2007 Matej B. mal zastreliť jednu osobu v Liptovskom Mikuláši. Matej B. výpoveď Ivana H. v októbri označil za „nezmysel“ a nikdy sa mu vraj nevyhrážal. Ivan H. o vyhrážkach informoval „vyšetrovateľku, ktorej dôveruje, keďže Matej B. mal údajne dobré styky s políciou“.

Podľa obžaloby mali Ivan H., Jaroslav K. a Matej B. 2. mája 2007 zadným vchodom vniknúť do prevádzky baru RULETE v Stupave v čase prepočítavania tržby, pričom Ivan H. mal použitím zbrane spôsobiť poškodenému spolumajiteľovi spoločnosti zranenie, na následky ktorého ešte v ten deň zomrel. Spoločnosti mali spôsobiť škodu 2967 eur. Zároveň mali podľa obžaloby Matej B. a Jaroslav K. 17. augusta 2007 pod hrozbou použitia strelnej zbrane vylúpiť peňažný ústav v Dolných Vesteniciach, poškodenej Slovenskej sporiteľni mali spôsobiť škodu 8126 eur.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM