Aktualizované Krimi

Sudca zobral do väzby policajta a konateľa firmy Vassal EKO

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, v piatok v neskorých večerných hodinách rozhodol o vzatí do väzby dvoch mužov obvinených z korupcie, policajta z Okresného riaditeľstva (OR) PZ Bratislava II.

Ilustračný obrázok k článku Sudca zobral do väzby policajta a konateľa firmy Vassal EKO
Zdroj: Bratislava bez odpadu

Martina S. a konateľa firmy Michala K. Dôvodom je obava, že by mohli pokračovať v trestnej činnosti a ovplyvňovať svedkov na slobode. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Stíhaní na slobode

Ďalšie dve obvinené osoby, Jána M., príslušníka národnej protikorupčnej jednotky patriacej do štruktúry Národnej kriminálnej agentúry a Martina A. prepustil zo zadržania, stíhať ich budú na slobode.

Podľa Kudjákovej muži vzatí do väzby podali sťažnosť a tú podal aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, keďže väzbu požadoval pre všetkých štyroch. Rozhodne o tom Najvyšší súd SR.

Inšpekcia ministerstva vnútra zadržala dvoch policajtov a dvoch civilistov v stredu (13.6.). Prípad má podľa medializovaných informácií súvisieť s firmou Vassal EKO a nelegálnou skládkou odpadu v Podunajských Biskupiciach.

Úplatky?

Podľa informácií ministerstva vnútra vyšetrovateľ inšpekčnej služby vzniesol príslušníkovi národnej protikorupčnej jednotky obvinenie za pokračovací zločin prijímania úplatku.

Policajt z okresného riaditeľstva okrem zločinu prijímania úplatku čelí aj obvineniu z prečinu ohrozovania dôvernej skutočnosti v súbehu s prečinom zneužívania právomoci verejného činiteľa. Ostatní majú na krku obvinenie za pokračovací prečin podplácania.

Ministerstvo kontrolovalo

Envirorezort na pokyn ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) začal koncom marca vykonávať kontrolu vybraných rozhodnutí Okresného úradu v Bratislave.

Celkovo kontrola preverila 12 spisov týkajúcich sa oblasti odpadového hospodárstva, pričom približne polovica kontrolovaných spisov sa týkala spoločnosti Vassal EKO. S firmou je aktuálne spájaná aj rozsiahla nelegálna skládka v bratislavských Podunajských Biskupiciach, firma sa však od nej dištancuje.

„Výsledky kontroly konštatujú podozrenie z možnej nezákonnosti týchto rozhodnutí, na základe čoho bolo prijaté opatrenie podania podnetu na protest prokurátora. Zároveň boli výsledky kontroly konzultované ako na netrestnom, tak aj trestnom úseku Generálnej prokuratúry SR,“ informovalo TASR ministerstvo životného prostredia.

Podľa výsledkov prokurátorského preverenia zákonnosti rozhodnutí ministerstvo pristúpi k ďalším krokom, zrejme aj v trestnom konaní.

Príkladom možných nezákonných rozhodnutí pri spoločnosti Vassal EKO je napríklad používanie jedného stanoviska o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA) na viacero nesúvisiacich mobilných zariadení.

Tým podľa envirorezortu vznikol stav, že do prevádzky sa dostali zariadenia, ktoré v skutočnosti nikto nikdy z hľadiska EIA neposúdil. Ďalším nedostatkom bolo napríklad predloženie neúplného prevádzkového poriadku mobilného zariadenia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM