Správy

Súd pozastavil práce na pozemku v dúbravskej lokalite Pri kríži

Od dnešného dňa sú rozhodnutím Okresného súdu Bratislava IV pozastavené práce súvisiace s výstavbou náhradných nájomných bytov v lokalite Pri kríži.

Ilustračný obrázok k článku Súd pozastavil práce na pozemku v dúbravskej lokalite Pri kríži
15
Galéria
Zdroj: Bratislava - Dúbravka

„Práce súvisiace s výstavbou náhradných nájomných bytov v lokalite Pri kríži sú pozastavené rozhodnutím Okresného súdu Bratislava IV,“ priblížil starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Pozastavené práce

Okresný súd Bratislava IV nariadil neodkladné opatrenia, ktoré sú vykonateľné doručením. Hlavné mesto sa musí zdržať akejkoľvek stavebnej činnosti na pozemku a aj výrubu drevín. Voči rozhodnutiu sa môže hlavné mesto odvolať na Krajský súd.

Magistrát chce v lokalite Pri kríži postaviť objekt so 68 náhradnými bytmi pre ľudí z reštituovaných domov, spoločnosť Metrostav ich má postaviť do 295 dní od prevzatia staveniska. Stavba má stáť približne 4,7 milióna eur. Byty pre ľudí z reštituovaných domov chce mesto stavať i napriek tomu, že už nemusí, môže ich aj kúpiť. Koncom januára to oznámilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR spolu s magistrátom hlavného mesta.

Hlavné mesto spustilo práce v lokalite Pri kríži napriek tomu, že mestskí poslanci 18. februára na mestskom zastupiteľstve odhlasovali, aby sa pozemky, na ktorých sa majú náhradné byty stavať, zverili mestskej časti Dúbravka. V lokalite Pri kríži pracoval stavebník aj napriek tomu, že sa mal zdržať stavebných aj výrubových prác na pozemku, kým nerozhodne súd. Metrostav odstraňoval dlaždice z miesta, kde parkovali Dúbravčania, zmizli aj dva zasadené stromy. Bratislava24.sk informovala Lucia Marcinatová, hovorkyňa Bratislava-Dúbravka.

Mýty a fakty

Hlavné mesto v súvislosti s výstavbou Pri kríži zverejnilo na svojej web stránke desať mýtov o výstavbe.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR opätovne verejne apeluje na to, aby výstavba náhradných nájomných bytov v Dúbravke pokračovala. Záujem ministerstva na výstavbe týchto bytov spoločne deklarovali primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal so štátnym tajomníkom ministerstva dopravy Petrom Ďurčekom na spoločnom aprílovom rokovaní.

Opätovne pritom vyzvali mestskú časť, aby nebránila mestu pri plnení zákonnej povinnosti. S výstavbou totiž samotná mestská časť súhlasila a prieťahy pri výstavbe spôsobujú mestu finančné straty a samotné riešenie problematiky sa len odďaľuje.

„Tento stav je absurdný a obavám sa, že sú to len politické hry, ktoré odmietam akceptovať pri riešení tak zložitej problematiky týkajúcej sa viac ako 500 rodín,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Mesto v tomto prípade nemá na výber a svoju zákonnú povinnosť si jednoducho musí splniť. V celej Dúbravke sa stavia a v žiadnom inom prípade výstavby nie je taký odpor, ako Pri kríži, ktorý je mestským projektom,“ dodal primátor. Samotná výstavba bytových náhrad je pritom podľa mesta v súlade s právoplatným stavebným povolením vydaným mestskou časťou, ktoré odsúhlasil aj sám starosta mestskej časti Martin Zaťovič. Vlna nevôle, ktorá sa začala šíriť proti výstavbe náhradných nájomných bytov, je podporená aj samotnou mestskou časťou, ktorá sa všemožne snaží túto výstavbu zastaviť.

Kompenzácia

Hlavné mesto predložilo mestským poslancom na stredajšom zasadnutí (26. apríla) metodiku vyplácania kompenzácie pre vlastníkov reštituovaných bytov. „Prekvapuje ma rozhodnutie poslancov mestského zastupiteľstva, ktorí túto metodiku neschválili. To totiž opätovne len komplikuje procesy a odďaľuje finančnú kompenzáciu pre reštituentov, ktorí na to majú zákonný nárok,“ uviedol primátor.

Hlavné mesto má zákonnú povinnosť od 1. 1. 2017 vyplácať kompenzáciu medzi regulovaným a trhovým nájomným pre vlastníkov reštituovaných bytov do doby pridelenia bytovej náhrady. Mesto preto s cieľom efektívneho a spravodlivého vyplácania vypracovalo metodiku, na základe ktorej malo v pláne postupovať. Vzhľadom však k jej neschváleniu, bude mesto musieť situáciu prehodnotiť a nájsť riešenie. Bratislava24.sk informovala Katarína Kohútiková z Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM