Rôzne

Sú "paštikári" Bratislavčania? Alebo skôr tí, čo sa do hlavného mesta prisťahovali?

Nová pieseň Joža Ráža rozprúdila diskusie o známej prezývke Bratislavčanov. Kto je vlastne "paštikár"?

Ilustračný obrázok k článku Sú "paštikári" Bratislavčania? Alebo skôr tí, čo sa do hlavného mesta prisťahovali?
7
Galéria
Zdroj: Facebook

Líder skupiny Elán Jožo Ráž vytiahol na svetlo sveta novú skladbu s veľavravným názvom Johny Paštekár, v ktorej si zobral na mušku bratislavských „cépečkárov“. Okamžite sa okolo jej textu rozprúdila vášnivá diskusia. Najmä o pomenovaní „Paštekár“.

Kto vlastne „paštekár“ je?

Vytvorili sa dva tábory ľudí – jedny si myslia, že „paštekári“ sú Bratislavčania, druhá skupina zastáva názor, že sú to prišelci, ktorí dochádzajú do hlavného mesta za prácou.

Bratislavčan

Paštekár (často sa používa aj slovo paštikár) je podľa viacerých zdrojov pojem, ktorý pochádza z čias, kedy chlapci z dedín na vojne dostávali balíky s klobáskami a slaninou a Bratislavčania iba paštéty.

Podľa názoru ďalších sa týmto pomenovaním pôvodne označovali českí turisti v zahraničí, o ktorých je známe, že na dovolenky chodia so zásobami paštét. Z toho aj pomenovanie paštikári, a nie paštétari alebo nátierkari.

Stretli sme sa aj s domienkou, že pomenovanie „paštekár“ vzniklo v 80. rokoch na Záhorí ako označenie „tiež návštevníkov“ prírody z Bratislavy, ktorí na mieste pikniku zanechávali po sebe prázdne konzervy od paštéty. Prípadne názov pre Bratislavčanov, ktorí s paštétami chodia na výlety do iných častí Slovenska.

Prišelec

Druhý tábor ľudí (a medzi nimi zrejme aj Jožo Ráž) si myslí, že „paštekár či paštikár“ je človek, ktorý prišiel za prácou do Bratislavy a žije tu na ubytovni či v podnájme na paštétach. Prišelec sa stravuje lacno, aby ušetril a domov mohol poslať peniažky. Keď sa „paštekár“ v hlavnom meste usadí, stáva sa z neho „Bratislavák“.

Čo si o pomenovaní „paštikár, paštekár“ myslíte vy? Vyjadrite svoj názor v hlasovaní:

Paštikári
7
Galéria
Zdroj: pixabay
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM