Rôzne

Štvornohí policajní profesionáli budú trénovať v novom centre za takmer dva milióny eur - FOTO

Policajní kynológovia môžu využívať stredoeurópske výcvikové centrum. Jeho súčasťou je výcviková hala, koterce pre viac ako 50 psov či zrekonštruovaná veterinárna ambulancia.

Ilustračný obrázok k článku Štvornohí policajní profesionáli budú trénovať v novom centre za takmer dva milióny eur - FOTO
Zdroj: TASR

Štvornohí policajní profesionáli a ich inštruktori budú trénovať a pracovať v novom prostredí. V areáli Strednej odbornej školy Policajného zboru v bratislavskej Devínskej Novej Vsi im moderné podmienky poskytne stredoeurópske výcvikové centrum Canispol Slovakia, ktoré dnes slávnostne otvorili.

Súčasťou centra je výcviková hala, koterce pre viac ako 50 psov či zrekonštruovaná veterinárna ambulancia. O zázemie sa postará nová technika a vybavenie, ale i ubytovacie možnosti pre frekventantov.

Ako vo svojom príhovore zdôraznil minister vnútra SR Robert Kaliňák, služobné psy a ich cvičitelia majú nenahraditeľné miesto v PZ SR. „Viac ako 700 psov v službách polície zasahuje ročne vo vyše 20-tisíc prípadoch, vrátane tých najťažších zásahov, ktoré zložky ministerstva vnútra absolvujú,“ upozornil minister. Nové podmienky podľa jeho slov prispejú k lepšiemu výcviku a tým aj lepšej pripravenosti a výkonom služobných psov a ich psovodov pri odhaľovaní trestných činov i záchrane ľudských životov.

Zlepšenie pripravenosti záchranných zložiek

Zmodernizovanie výcvikového centra je súčasťou projektu Zlepšenie pripravenosti záchranných zložiek MV SR, jeho väčšiu časť financuje Švajčiarska konfederácia. Z celkovej sumy 3 754 407 eur, ktoré sú v projekte alokované, sa na vybudovanie výcvikového centra použilo 1 935 580 eur.

„Toto je najviditeľnejší výsledok tohto projektu, ktorý sme začali realizovať v roku 2011 a verím, že to bude akýsi monument slovensko-švajčiarskej spolupráce,“ uviedol v tejto súvislosti veľvyslanec Švajčiarska v SR Alexander Wittwer. Vyjadril tiež presvedčenie, že slovenská policajná kynológia, ktorá má už v súčasnosti medzinárodnú reputáciu, sa bude v nových podmienkach ešte viac kvalitatívne rozvíjať.

Špeciálny výcvik

Riaditeľ odboru kynológie a hipológie Prezídia Policajného zboru Branislav Diďák vysvetlil, že základný výcvik psov trvá tri mesiace, avšak vyvíja sa po celý ich život, preto sú podmienky na výcvik veľmi dôležité. Pripomenul, že služobné psy sa v špeciálnej kynológii zameriavajú na vyhľadávanie výbušnín, drog, tabaku a tabakových výrobkov, mŕtvolných pachov i bankoviek, nenahraditeľná je ich pomoc pri záchrane ľudských životov, pátraní po nezvestných, zranených osobách.

„Na toto všetko sú naše psy cvičené a vďaka novým priestorom môžeme ešte lepšie trénovať, čo ocenia aj naši štvornohí priatelia,“ povedal Diďák.

Súčasťou otvorenia boli aj ukážky špeciálneho výcviku. Nové priestory slávnostne posvätil ordinár Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR, biskup František Rábek.

Vo výcvikovom centre by sa malo uskutočniť aj spoločné cvičenie slovenských a švajčiarskych policajných kynológov. Súčasťou projektu, ktorý podporuje Švajčiarsko, sú aj spoločné školenia slovenských psovodov so Záchranárskym útvarom armády Švajčiarskej konfederácie zamerané na pátranie v teréne, ruinách a nočné cvičenia v zrúcaninách.

Prečítajte si tiež: Služobný pes sa stal hrdinom, vypátral ukradnuté osobné doklady aj peňaženku

Stredoeurópske výcvikové centrum Canispol Slovakia
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM