ts Rôzne

Stupavčanom spríjemňujú čakanie na autobus knižničky priamo na zastávkach

Ako si krátite čas počas čakania na autobus? Počúvate hudbu? Stupavčania to robia celkom inak. Na zastávkach čítajú knihy!

Ilustračný obrázok k článku Stupavčanom spríjemňujú čakanie na autobus knižničky priamo na zastávkach
4
Galéria
Zdroj: archív MKIC Stupava

Stupavčania sa môžu pochváliť milou „atrakciou“ priamo na autobusových zastávkach. Tie miesto škaredých čmáraníc, ako je to na mnohých miestach nielen v Bratislave, skrášľujú knižnice plné zaujímavých kníh. A stali sa stabilnou súčasťou koloritu mesta.

Knižnice na zastávkach

Ako sa dostali knižnice na autobusové zastávky? Kreatívny nápad bol súčasťou projektu skrášlenia mesta Stupava. "V roku 2014 zrealizovalo Mestské kultúrne a informačné centrum v Stupave úpravu autobusovej zastávky v centre mesta. Zastávka bola upravená do podoby obývačky, s textilnými dekoráciami, kvetináčmi, stolíkom a policou na knihy,“ povedal pre Bratislava24.sk Milan Greguš z Mestského kultúrneho a informačného centra v Stupave.

Z pôvodného nápadu sa ujala a rozšírila najmä myšlienka verejných knižničiek. „Na základe záujmu verejnosti o túto službu mesto Stupava zriadilo knižničné poličky na štyroch autobusových zastávkach. Počas sezóny (apríl – október) knižničky dopĺňajú vyradenými a darovanými knihami knihovníčky Mestskej knižnice Ruda Morica, ale aj obyvatelia mesta svojimi nepotrebnými knihami,“ dodal Greguš. Knižničky na autobusových zastávkach majú už štvorročnú tradíciu. Obyvatelia ponuku zdieľania kníh prijali s nadšením a stala sa súčasťou verejného priestoru v Stupave.

Od utorka sa knižničky tešia novej nádielke, ktorá je zostavená najmä z vyradených kníh stupavskej knižnice. Mesto verí, že knihy v knižničkách na zastávkach poslúžia skutočne tým, ktorí ich budú čítať a nestanú sa predmetom vandalizmu či neskončia vo výkupniach papiera. Želáme príjemné čítanie.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM