KAW Rôzne Správy

Študenti v ohrození? Farebný dym ako pozvánka na protest proti plagiátorom v politike

Organizátori piatkového protestu požadujú odstúpenie Borisa Kollára z postu predsedu parlamentu, a tiež zefektívnenie antiplagiátorského systému na vysokých školách.

Ilustračný obrázok k článku Študenti v ohrození? Farebný dym ako pozvánka na protest proti plagiátorom v politike
3
Galéria

Študenti už toho majú dosť! Na znak toho, že sú skutočne rozhorčení, sa na streche budovy Univerzity Komenského v Bratislave symbolicky objavil dym, ktorý sa používa ako signál v prípade ohrozenia.

„V ohrození je totiž samotná česť a dôstojnosť akademickej pôdy,“ píšu študenti na sociálnej sieti a zároveň pozývajú na protest Za odpochodovanie plagiátorov z politiky, na ktorom vyzvú plagiátorov k odchodu z funkcií a politiky.

Preč s plagiátormi!

Organizátori protestu požadujú odstúpenie Borisa Kollára z postu predsedu parlamentu a tiež zefektívnenie antiplagiátorského systému na vysokých školách. Chcú tiež, aby sa politici a političky, u ktorých bolo jasne preukázané, že získali titul obhájením záverečnej práce, ktorá je plagiátom, vzdali používania titulov.

„Neuspokojíme sa s tvrdením, že Slovensko má väčšie problémy, ako pochybné získavanie vysokoškolských titulov. Pretože je v záujme nás všetkých, aby sa netolerovali žiadne podvody. Pokiaľ niečo nie je nezákonné, ešte neznamená, že to nie je nemorálne,“ uvádzajú organizátori protestu.

„Predseda parlamentu je druhý najvyšší ústavný činiteľ. Jeho plagiát nie je len principiálnou záležitosťou, ale najmä činom, ktorý sa nedá pomenovať inak, ako vedomým podvodom. Prehliadanie podvodov pritom demoralizuje spoločnosť, vytvára neférové prostredie a nahráva tým, ktorí “si to zľahčujú”,“ dodávajú rozhorčení študenti.

Farebný happening

Happening na streche budovy školy, pri ktorom v stredu 1.7. stúpal k oblohe farebný dym, bol iniciovaný neformálnou skupinou študentov a študentiek viacerých katedier Univerzity Komenského v Bratislave. „Vedenie univerzity o ňom nemalo žiadnu vedomosť a nemusí sa stotožňovať ani s vyššie uvedeným prehlásením,“ dodávajú študenti.

Protest Za odpochodovanie plagiátorov z politiky / piatok 3. júla / 18:00 hod. / Námestie SNP

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM