Rôzne

STU založila študentské laboratórium na vývoj digitálnych riešení pre banky

Nové študentské laboratórium umožní študentom informatiky a informačných technológií rozvíjať digitálne riešenia pre finančný sektor. Špeciálne pracovisko na podporu výskumu a vývoja otvorila Fakulta informatiky a informačných technológií STU spolu s konzultačnou spoločnosťou Capco Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku STU založila študentské laboratórium na vývoj digitálnych riešení pre banky
Zdroj: TASR

Ako uviedli zástupcovia fakulty a firmy na tlačovej konferencii, laboratórium je určené najmä študentom fakulty. Jeho činnosť vedie študent doktorandského štúdia a digitálne riešenia pre finančné služby v ňom bude vyvíjať tím výskumníkov spolu so študentmi bakalárskeho a magisterského štúdia.

Priestory laboratória poskytla samotná fakulta. Capco sponzoruje jeho vybavenie, prispieva na jeho prevádzku a hradí mzdové náklady doktoranda. Zároveň bude zabezpečovať koučing a výber výskumných tém.

„Fakulta informatiky a informačných technológií formuje absolventov, ktorí sú naozaj žiadaní na pracovnom trhu. Formujeme menej absolventov, ako je trh schopný prijať. Sme radi, že spoločnosti si uvedomujú zodpovednosť, a to, že ak chcú mať v budúcnosti kvalitných zamestnancov, musia prísť sem a spolu s nami formovať týchto budúcich expertov,“ zdôraznil prodekan FIIT STU pre domácu a zahraničnú spoluprácu Ivan Kotuliak.

Riaditeľ Capco Slovensko Claus Hintermeier poukázal na prebiehajúci proces digitalizácie bánk vo svete, ktorý je spojený s vyššími nárokmi klientov.

„Banky sa digitalizujú, musia poskytovať služby 24 hodín denne, sedem dní v týždni, musia rýchlo reagovať na požiadavky klientov. Dôležité je zabezpečiť tiež transparentnosť, aby klient vedel, prečo a ako sa rieši jeho požiadavka,“ povedal.

O zriadení podobného laboratória rokuje spoločnosť aj s Ekonomickou univerzitou v Bratislave. To by sa malo zameriavať viac na ekonomický pohľad na nové trendy. Obe výskumné pracoviská by spolupracovali a neskôr sa k nim môžu pridať aj ďalšie, ktoré by spoločne vytvorili sieť laboratórií.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM