Alexandra Húsková Rôzne

Stromy v objekte Mičurin boli vyrúbané nelegálne

Vo štvrtok vyrúbal vlastník pozemku v susedstve areálu Mičurin bez povolenia štrnásť zdravých stromov. Bez vydaného povolenia zbúral aj drevený sklad, ktorý kedysi slúžil Eko Iuvente. Samospráva Starého Mesta tvrdí, že povolenie nevydala.

Ilustračný obrázok k článku Stromy v objekte Mičurin boli vyrúbané nelegálne
Zdroj: Dnes24.sk

Drevený sklad vo vlastníctve Ministerstva školstva stál na pozemku súkromného vlastníka v tesnej blízkosti areálu Mičurin pri Eko Iuvente na Búdkovej ceste. Na súkromnom pozemku vedľa areálu je plánovaná výstavba.

Budova mala vraj narušenú statiku, rezort školstva preto požiadal o povolenie búracích prác – odpoveď však nedostal. Investor napriek tomu začal s búraním. Prečítajte si viac: Budovu v areáli Mičurin zbúrali bez vedomia ministerstva školstva

Sklad aj stromy boli odstránené bez povolenia

Počas búrania drevenej stavby vo štvrtok 26. novembra však dal majiteľ pozemku vyrúbať aj štrnásť stromov.

O výrube stromov nikto na staromestskej samospráve nevedel. Barbora Oráčová, poslankyňa Starého Mesta, pre Bratislava24.sk uviedla, že na mieste výrubu bola prítomná polícia, ktorá si celý proces zaznamenala, ako aj zástupca rezortu školstva.

„Stavebný úrad aj referát životného prostredia majú situáciu zmapovanú, o odstránenie stavby ministerstvo požiadalo, ale povolenie nedostalo, výrub stromov bude riešiť okresný úrad ako nelegálny výrub. Mestská časť reagovala okamžite a koná,“ uviedol Radoslav Števčík, starosta MČ Staré Mesto na sociálnej sieti.

„Nelegálny výrub zdravých stromov a zbúranie skladu Ekoiuventy nie je len trestným činom, je to výsmechom všetkým Staromešťanom priamo do tváre,“ vyjadrila sa Barbora Oráčová.

„Situáciu v súčasnosti vyhodnocuje Stavebný úrad ako aj Oddelenie životného prostredia miestneho úradu, ktoré môžu stavebníka pokutovať,“ informovala Nora Remiarová z Komunikačného oddelenia MÚ Staré Mesto.

Luxusné byty, či hotel?

Na mieste zbúraného skladu a vyrúbaných stromov je naplánovaná výstavba, zaujímavosťou sú hneď dve informácie o cieli stavby. Hotel, alebo luxusné rezidenčné byty?

Podľa informácií Barbory Oráčovej na predmetnom pozemku visí označenie stavby pod vedením spoločnosti Park residence a cieľom stavby je hotel – penzión (foto v galérii).

Na Majakovského ulici však na svojej internetovej stránke ponúka luxusné byty a apartmány aj developerská spoločnosť Cresco Group. Obe spoločnosti sídlia na rovnakej adrese.

Areál Mičurin ako národná pamiatka

Pamiatkový úrad začal 23. novembra správne konanie vo veci vyhlásenia areálu Mičurin za národnú kultúrnu pamiatku.

Tento krok iniciovala mestská časť Staré Mesto ešte na májovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva, ktoré zaviazalo starostu Radoslava Števčíka, aby vo veci ochrany a zachovania areálu konal.

V podnete na Pamiatkový úrad žiada starosta, okrem iného, vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku dom mládeže s nástupnou plochou, schodisko, amfiteáter ako aj bazén.

Pamiatkový úrad by mal rozhodnúť do konca marca 2016.

Prečítajte si aj: Pečniansky les obeťou zločinu? Súd potvrdil prevod pozemkov pod lesom na občianske združenie

Areál Mičurin - vyrúbané stromy a zbúraný sklad
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM