Alexandra Húsková Kultúra

Stredovek pri Dunaji ponúka pestrý program. Dnes tu prebehne aj tvrdý boj medzi bratislavskými mešťanmi a Templármi

V Sade J.Kráľa prebieha druhý ročník podujatia s názvom „Stredovek pri Dunaji“. Uvidíte tu stredoveké tábory, remeselníkov či obchodníkov, jednoducho - vernú rekonštrukciu života v stredoveku. Prebehnú tu aj dve bitky, kde sa budú účastníci biť naozaj hlava-nehlava.

Ilustračný obrázok k článku Stredovek pri Dunaji ponúka pestrý program. Dnes tu prebehne aj tvrdý boj medzi bratislavskými mešťanmi a Templármi
Zdroj: Dnes24.sk

V Sade sa nachádza približne 10 historických skupín a celkovo tu nájdete okolo 40 stanov a stánky s historickými remeslami. Ochutnať môžete dobovú kuchyňu, pre deti sú pripravené tvorivé dielne, strieľanie z luku aj vozenie na koňoch.

Dobové rytierske oblečenie, helmy, ale aj ukážky stredovekých remesiel, to všetko je súčasťou dnešného dňa. Počas celého dňa prebiehajú ukážky bojov, či prednášky.

Living history

„Najväčším benefitom je to, že na tomto mieste sa stretávajú skupiny ktoré sa zaoberajú „living history“. Väčšina z nich si kostýmy aj zbrane vyrábajú sami, na báze prírodných materiálov. Najzaujímejšou akciou je Veľká stredoveká bitka. Zúčastňuje sa jej niekoľko desiatok bojovníkov. Rytierske rády budú bojovať proti civilným vojakom. Dnes to bude oddiel bratislavských mešťanov spolu s nitrianskym županom, ktorí budú bojovať proti Templárom, ktorí tiahnu do Svätej zeme na krížovú výpravu. Je to voľný boj s tupými zbraňami," hovorí Maroš Mačuha z Bratislavského okrášľovacieho spolku, ktorý je spoluorganizátorom podujatia.

Bitky prebehnú o 14:00 hodine a o 18:00 hodine.

Prečítajte si aj: Ako spolu súvisí stredovek a dron? To zistíte na podujatí Stredovek pri Dunaji

Ochutávka dobovej kuchyne

Vo veľkom kotlíku sa varí polievka. Rytieri miesia cesto na sladké placky z celozrnnej a pohánkovej múky. Ochutnávame aj hlavné jedlo „Pučalku“, ktorého základom je naklíčený hrach.

„Hrach sa nechá naklíčiť. Tuky a oleje ktoré sú v ňom obsiahnuté, sa začnú meniť na jednoduché cukry, ktoré dodávajú jedlu sladkú príchuť. Následne sa osmažia, pridá sa údené mäso, cibuľka a cesnak a keď sú teplé, doleje sa k tomu med,“ vysvetľuje nám jeden z rytierskych kuchárov. Veľmi chutné, sýte a výdatné jedlo, bolo používané v rannom stredoveku, počas veľkomoravského obdobia.

Práve veľkomoravskému obdobiu sa venuje skupina Svjatogor z Bratislavy. Venujú sa rekonštrukcii veľkomoravských Slovanov, spolupracujú s múzeami, ale aj inštitútmi, ktoré sa zaoberajú archeológiou, etnografiou a etnológiou.

Nájdete tu aj pečené rebierka zo zeleninou a mnoho iných dobových jedál.

Historické odevy

V parku stretnete mnoho dám, oblečených v historických odevoch. V galérii nájdete ich fotky, my sme sa ich popýtali, ako sa v nich cítia a či šaty nie sú ťažké.

Dáma v hnedom – „Reprezentujem oblečenie vo Francúzsku počas trinásteho storočia. Odev pozostával z ľanových spodných šiat a vrchných vlnených šiat. Obuté mám kožené topánky s koženou podrážkou. Cítim sa v tom príjemne,“ vysvetlila nám slečna z Fraters Armaty zo Šamorína.

Dámy v žltom – reprezentujú 6–7. storočie. Majú na sebe tuniky, šité z ľanovej látky, čo bol typický odev Slovanov. Majú zo sebou aj zbraň – menší meč. Na koženom opasku má dáma držiak na lesný roh, z ktorého sa pilo. Na opasku má zavesený kožený kosoštvorec s kolovratom, čo je symbol slnka a má prinášať šťastie.

Dáma v červenom plášti reprezentuje uhorský šľachtický kostým s 13–14 storočia, ktorý predstavuje obliekanie na Uhorskom kráľovskom dvore za vlády Matúša Čáka. Druhá dáma má na sebe vlnené šaty ženy v ráde nemeckých rytierov. Na otázku, ktoré šaty sú ťažšie, odpovedajú, že tie vlnené. Nuž, ženy rytierov to nemali ľahké…

Dámy v historických šatách sa stali aj modelkami pre fotografický workshop, ktorý organizuje ePhoto.sk. Témou voľného workshopu bola portrétová fotografia a prebiehal v priestoroch Sadu Janka Kráľa.

Stredovek pri Dunaji
22
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM