Alexandra Húsková Kultúra

Ako spolu súvisí stredovek a dron? To zistíte na podujatí Stredovek pri Dunaji

V sobotu 27. júna sa uskutoční už druhý ročník podujatia s názvom „Stredovek pri Dunaji“. Uvidíte stredoveké tábory, remeselníkov či obchodníkov, jednoducho - vernú rekonštrukciu života v stredoveku. Vďaka dronom to všetko uvidíte aj z vtáčej perspektívy.

Ilustračný obrázok k článku Ako spolu súvisí stredovek a dron? To zistíte na podujatí Stredovek pri Dunaji
Zdroj: TASR

Podujatie je primárne zamerané na tieto rytierske rehoľe : Špitálnici, Lazariáni, Templári a Nemeckí rytieri, v období medzi 12. a 14. storočím. Podujatie navštívi množstvo skupín venujúcich sa reenactmentu, historickému šermu, obchodníkov a remeselníkov.

Program podujatia, aj ukážku boja nájdete tu: VIDEO: Už onedlho sa v Bratislave pobijú stredovekí rytieri

Uskutočnia sa tu aj dve poľné bitky medzi rytierskymi rehoľami a Uhorskými feudálmi.

Bojovníci zo zúčastnených skupín si zmerajú svoju silu, obratnosť, odolnosť a šermiarske umenie v pešom turnaji. Táto časť nebude pripravená, ale pôjde o skutočný boj.

Pokiaľ máte záujem zúčastniť sa, treba okrem dobového odevu mať aj ťažkú zbroj a prilbu. V turnaji sú povolené len meče a drevené štíty.

Okrem bojov budete môcť aj zistiť, či boli Templári a Assasíni naozaj zarytými nepriateľmi, ako to väčšina pozná z počítačových hier. Attila Kovács príde prednášať o Izmaelitských sektách, ku ktorých patria napríklad často rôzne romantizovaní Assasíni (Hassasíni). Tento akademik vyučuje na Katedre porovnávacej religionistiky Univerzity Komenského a je predsedom Slovenskej spoločnosti pre štúdium náboženstva.

Viac o podujatí Stredovek pri Dunaji sa dozviete aj tu: Bratislava sa vráti do stredoveku

Lukostreľba tiež len s pôvodnými, či historickými prvkami

O lukostrelecký turnaj na podujatí postará skupina historickej lukostreľby Vinedi. Zúčastniť sa môže každý v dobovom kostýme s historickým či historizujúcicm lukom. Luky z moderných materiálov nie sú povolené. Príkladmi vhodných lukov sú Anglické, Skýtske, Maďarské, Čínske, či Kórejské. Je potrebné priniesť si aspoň10 drevených šípov. Ani chranné pomôcky, či tulce nesmú byť moderné.

Súťažiť sa bude v piatich disciplínach ktorýcm bude predchádzať kvalifikácia na pokračovanie v turnaji. Ostatných disciplín sa bude účastniť iba 8 najschopnejších strelcov. Turnaj v lukostreľbe začína o 16:00 hodine.

Disciplíny: Kvalifikačné streľby na cca 15 metrov – 3 šípy. Minimálny počet bodov 5

  1. Terčová streľba na 18 metrov – 10 šípov.
  2. Streľba na veniec – 15 metrov
  3. Streľba na postavu – 18 metrov
  4. Strelba na 30 metrov – na 100 cm terč – je treba sa trafiť čo najbližšie stredu
  5. Streľba na 10 metrov – finálová disciplína

Prihlasovať sa bude dať doobeda na mieste v tábore lukostrelcov.

ePhoto workshop

Ephoto.sk pripravilo workshop (WS) portrétnej fotografie v exteriéri. Samozrejme so stredovekou atmosférou.

Dozviete sa, ako pracovať s prirodzeným svetlom, difúzorom, odrazovou doskou a externými bleskami, ale aj o objektívoch, práci s hĺbku ostrosti, uhlom záberu a perspektívou. To čo sa na workshope naučíte, budete môcť využiť počas tohto atraktívneho podujatia. K dispozícii budú dve modelky v historických šatách.

Workshop je zdarma. Miestom stretnutia je socha Janka Kráľa v Sade J.Kráľa, sobota 27.júna 2015 o 11:30 hod. Je určený najmä pre začiatočníkov a mierne pokročilých fotografov.

Po skončení workshopu si budete môcť pozrieť a vyskúšať lietanie s dronmi. Približne o 13.00 hod. (hneď po skončení WS Portrét v exteriéri) vám odborníci porozprávajú o súčasnej legislatíve pre použitie UAV technológie pri práci kameramana a fotografa, ukážu vám prípravu zariadenia na vzlet ako aj samotnú ukážku lietania.

Spoločnosť UAVONIC so svojimi dronmi predvedie aj ukážku fotenia a natáčania historických bitiek, ktoré sa budú konať v rámci podujatia.

Podujatie organizuje Bratislavský okrášlovací spolok a Klub vojenskej histórie Templári z hradu Bagras, v spolupráci s viacerými ďalšími skupinami a klubmi vojenskej histórie zo Slovenska, Čiech a Maďarska.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM