Nikola Richterová Rôzne

Stredoškoláci na univerzite? Nový projekt im pomôže rozhodnúť sa, čo ďalej

Mini Erasmus umožňuje študentom stredných škôl nazrieť na prednášky na univerzitách. Počas prvého ročníka sa projektu zúčastnilo 110 záujemcov, tento rok sa počet zdvojnásobil. Len do Bratislavy tak príde vyše 170 zvedavých stredoškolákov, ktorých čaká okrem spoznávania aj veľa zábavy.

Ilustračný obrázok k článku Stredoškoláci na univerzite? Nový projekt im pomôže rozhodnúť sa, čo ďalej
Zdroj: TASR

Stredoškoláci, ktorí sa rozhodnú zapojiť sa do projektu, majú o program postarané. Organizátor Matúš Jarolín prízvukuje, že ani jeden z prihlásených sa nemusí obávať, že by sa za ním na vysokej školy obzerali, čo tam robí: „Žiaci stredných škôl sú zaradení do skupín, ktoré majú na starosti organizátori. Tí im okrem prednášok pripravujú aktivity na poobedie a večer, ktorý je zameraný na informácie a rozvoj schopností účastníkov.“

V praxi to tak znamená, že študenti prídu aj k informáciam, ktoré by sa na univerzitách počas dňa otvorených dverí od pracovníkov školy nedozvedeli.

„Študenti vysokých škôl im ukážu reálny obraz lepšie ako vyučujúci. Navyše, ak sa dostane stredoškolák na vyučovanie, dá mu to určite viac, ako nejaký deň otvorených dverí, kde všetci dávajú do pozornosti iba plusy a mínusy sa zatĺkajú,“ vysvetľuje organizátor.

Pozitívne ohlasy a nárast záujemcov

Prvý pokus dopadol podľa Jarolína viac než dobre: "V záverečných dotazníkoch sa nám deti vyjadrili k viacerým skutočnostiam. Z nich vyplývalo, že projekt hodnotili pozitívne a predovšetkým, že im to pomohlo overiť si, či daná vysoká škola spĺňa ich predstavy.“

Dosiahnutý stanovený cieľ prvého ročníka organizátorov povzbudil, aby projekt zopakovali. „Skutočnosť, že ohlasy boli také pozitívne nás skutočne veľmi motivovala. Rozhodli sme sa preto urobiť projekt 22. – 26. marca znova,“ dodal Matúš Jarolín.

Prečítajte si tiež: Stredoškoláci okúsia vďaka novému projektu na vlastnej koži vysokoškolské auly

Do programu sa organizátorom podarilo zapojiť viac ako dvojnásobný počet účastníkov. Do projektu sa tentokrát zapojilo aj viac škôl. „Z vysokých škôl máme na výber štyri v Bratislave a po jednej v Trnave, Banskej Bystrici a Nitre. Do druhého ročníka sa zapojilo 230 záujemcov z 25 stredných škôl. Väčšina z nich má záujem o hlavné mesto, tam nám pôjde vyše 170 účastníkov,“ upresnil organizátor, ktorý je zároveň aj autorom celého projektu.

V budúcnosti chcú Mini Erasmus ešte skvalitniť

O štúdium v Bratislave je najväčší záujem prirodzene aj vďaka tomu, že v hlavnom meste je vysoký počet žiadaných univerzít. Medzi tie, ktoré sa do tohto projektu zapojili patria Paneurópska vysoká škola, Slovenská technická univerzita, Ekonomická univerzita v Bratislave a Fakulta Sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave.

Organizátor myslí aj na budúcnosť. Akcii by chcel zabezpečiť ešte väčšiu profesionalitu a kvalitu. „Radi by sme oslovili sponzorov z privátnej sféry ako aj opätovne Ministerstvo školstva. Do budúcna by sme napríklad radi videli všetkých účastníkov na jednom ubytovaní, či posilnenie spolupráce so strednými školami,“ dodal na záver hlavný organizátor.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM