Rôzne Správy

Štrajk pokračuje: Na niektorých školách sa neučilo dve hodiny

Do dnešného štrajku učiteľov sa zapojilo 2000 učiteľov z vyše 150 škôl. Informovali o tom zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá štrajk organizuje.

Ilustračný obrázok k článku Štrajk pokračuje: Na niektorých školách sa neučilo dve hodiny
Zdroj: TASR

Zapojení sú pedagógovia zo všetkých krajov Slovenska. Najviac z Bratislavského, Banskobystrického a Žilinského kraja. Na Slovensku je približne 6590 škôl všetkých druhov a viac ako 71 500 učiteľov.

V dnešný deň sa v rámci štrajku na niektorých školách neučilo dve vyučovacie hodiny. Nespokojní učitelia žiadajú, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečili zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017.

Taktiež požadujú, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur na odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl. Ak situácia ostane rovnaká, v štrajku chce ISU pokračovať aj vo štvrtok 29. septembra, kedy by sa nemalo učiť už tri vyučovacie hodiny.

PREČÍTAJTE SI: Takmer 1800 učiteľov vstúpilo do štrajku. Chcú vyššie platy a lepšie podmienky

Štrajk učiteľov
5
Galéria
Zdroj: TASR

Zaostávame vo vzdelávaní

Zástupcovia ISU dnes pred budovou ministerstvom financií upozornili na to, že Slovensko zaostáva v oblasti investícií do vzdelania. Poukázali pritom na analýzy Inštitútu finančnej politiky (IFP), ktoré hovoria o potrebe navyšovania financií do vzdelávania. Prvý komentár k tejto problematike vyšiel v roku 2011.

"Tento materiál hovorí o tom, že investícia do vzdelania je jedna z najvýnosnejších investícií, tak pre jednotlivca ako aj pre celú spoločnosť,“ uviedol Branislav Kočan z ISU.

PREČÍTAJTE SI: Učitelia opäť vstupujú do štrajku. Tlak budú stupňovať hodinu po hodine

Štrajk na školách
5
Galéria
Zdroj: Facebook

Šéf rezortu školstva: Platy zvýšime

Minister školstva Peter Plavčan v reakcii na avizovaný štrajk učiteľov uviedol, že pedagógom sa od septembra zvyšujú platy. „Prvé dva zákony, ktoré boli schválené v Národnej rade SR, sa týkali školstva a jeden z nich bol práve zvyšovanie platov učiteľov, v ktorom určite chceme pokračovať, pretože to uvádza programové vyhlásenie vlády," povedal uplynulý týždeň. Plavčan taktiež avizoval, že ho v tomto roku ešte čakajú rokovania s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD) o zvyšovaní platov učiteľov v roku 2017.

K štrajku sa rozhodol nepripojiť Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Nepodporila ho ani Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky (KOZ SR).

PREČÍTAJTE SI: Vyše dvadsať dní prázdnin. Koľko voľna si študenti počas školského roka užijú?

Školáci
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM