Rôzne Správy

Stopy DAVU v betóne uprostred Bratislavy: Tak by mal vyzerať pamätník Nežnej revolúcie

Pamätník má byť vizuálne aj materiálne skromný. Nebude to však lacná záležitosť. Zatiaľ naň vyčlenili 200-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Stopy DAVU v betóne uprostred Bratislavy: Tak by mal vyzerať pamätník Nežnej revolúcie
Zdroj: Facebook.com/Za slušné Slovensko

V Bratislave by mal na Námestí slobody vzniknúť Pamätník demokratickej revolúcie 1989. Bude ústredným pietnym miestom, pri ktorom sa budú organizovať štátne spomienkové akty. Zámer z dielne ministerstva životného prostredia schválila vláda na stredajšom (24. 11.) rokovaní. Zároveň schválila aj uvoľnenie financií z rezervy vlády pre Bratislavu, a to v sume do 200-tisíc eur.

250 stôp

Pamätník by mal byť umiestnený horizontálne a niesť názov „Pamätník novembra 1989 a všetkých, ktorí sa zaslúžili o slobodu a demokraciu“. Má byť vizuálne aj materiálne skromný s nadčasovým umeleckým stvárnením stôp protestujúceho da­vu.

Do betónového bloku budú zapustené plastiky bronzových stôp reálnej veľkosti. Malo by ich byť približne 250.

„Jeho podstava bude skosený štvoruholník, s rozmermi šesť krát desať metrov, a výškou dvíhajúcou sa proti sklonu okolia z 0,6 na 1,2 metra,“ uvádza envirorezort. Mesto zároveň podľa materiálu navrhuje odstrániť nižšie postavený kvetináč a nahradiť ho betónovou plochou tak, aby vznikol priestor pre protokolárne účely.

Symbol štátnosti

Keďže bude pamätník protokolárnym miestom, má podľa ministerstva svojím stvárnením symbolizovať slovenskú štátnosť, s dôrazom na kultúrne a politické dedičstvo a na skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť.

Miesto vybudovania pamätníka podľa materiálu schválilo mestské zastupiteľstvo hlavného mesta. „Primátor mesta Bratislava Matúš Vallo sa zaviazal, že sa hlavné mesto do realizácie zapojí, vyčlení naň prostriedky v rozpočte mesta a podnikne kroky k jeho úspešnej realizácii,“ konštatuje sa v materiáli. Envirorezort priznáva, že v súvislosti s nárastom cien materiálov, osobitne bronzu, je vyhradený rozpočet nedostatočný.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM