Samospráva

Stopka ďalšiemu projektu: Revitalizácia vnútrobloku Slávia sa realizovať nebude

Projekt revitalizácie vnútrobloku Slávia, ktorý je ohraničený ulicami Šancová, Povraznícka, Björnsonova a Žilinská v hlavnom meste, sa realizovať nebude. Rozhodli o tom dnes na svojom rokovaní poslanci bratislavského Starého Mesta.

Ilustračný obrázok k článku Stopka ďalšiemu projektu: Revitalizácia vnútrobloku Slávia sa realizovať nebude
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci sa dohodli, že mestská časť ukončí dohodou zmluvný vzťah uzatvorený 12. decembra minulého roka so zhotoviteľom tohto projektu, spoločnosťou AZ-MAN, ktorej je ochotná za vyrovnanie svojich záväzkov zaplatiť sumu vo výške maximálne 6990 eur.

Mestská časť mala podľa uzatvorenej zmluvy zaplatiť zhotoviteľovi za vykonané dielo sumu zhruba 246.000 eur s DPH. Zastupiteľstvo Starého Mesta na svojom marcovom zasadnutí schválilo rozpočet mestskej časti, pričom medzi položkami kapitálového rozpočtu neboli zahrnuté výdavky súvisiace s revitalizáciou vnútrobloku Slávia.

Starosta Radoslav Števčík tvrdí, že peniaze určené na projekt môže mestská časť využiť vhodnejším spôsobom ako na revitalizáciu vnútrobloku.

„Prispievať takouto sumou z rozpočtu na vnútroblok, ktorý je uzavretý a ktorý má prenajatý občianske združenie, by nebolo dobrým riešením,“ povedal na zastupiteľstve starosta.

Podľa samosprávy je potrebné zvážiť použitie finančných prostriedkov na zabezpečenie činností alebo revitalizáciu objektov slúžiacich širokej verejnosti. Mestská časť preto iniciovala rokovania smerujúce k ukončeniu zmluvy o dielo medzi ňou a spoločnosťou AZ-MAN dohodou.

Zhotoviteľ podľa dôvodovej správy nevylučuje takéto ukončenie zmluvného vzťahu. Hoci Staré Mesto neodovzdalo spoločnosti AZ-MAN stavenisko, tej vznikli v súvislosti s uzatvorenou zmluvou náklady v celkovej výške 9099 eur.

Taktiež si spoločnosť pre prípad ukončenia zmluvného vzťahu uplatnila voči mestskej časti náhradu ujdeného zisku vo výške 13,5 percenta z celkovej sumy za dielo bez DPH, čo predstavuje približne 27.685 eur.

Zhotoviteľ chce podľa samosprávy riešiť vzniknutú situáciu prioritne mimosúdnou cestou. Preto Starému Mestu navrhol, aby mu zo sumy 9099 eur, za vzniknuté režijné náklady, zaplatilo 6990 eur a ako náhradu ujdeného zisku uhradila približne 18.457 eur. Táto suma predstavuje náhradu ujdeného zisku vo výške deväť percent z ceny diela bez DPH.

Podľa miestnej poslankyne Veroniky Remišovej bol ale podpis zmluvy ukážkou škandalózneho kroku, ku ktorému by nemalo dochádzať. „Spoločnosť mala pre nás urobiť opravy a za tie sme mali zaplatiť. Tieto opravy však táto spoločnosť neurobí,“ upozornila poslankyňa.

Požadovanie ujdeného zisku v takej výške považuje za virtuálne získanú sumu. Zastupiteľstvu preto navrhla, aby mestská časť vyrovnala svoje záväzky voči spoločnosti AZ-MAN sumou v maximálnej výške 6990 eur. Poslanci tento pozmeňujúci návrh nakoniec schválili.

Števčík versus Rosová

Starosta Števčík už na ustanovujúcom zastupiteľstve v decembri upozornil, že jeho predchodkyňa Tatiana Rosová podpísala v posledný deň v úrade, 12. decembra, zmluvu za takmer 250.000 eur, ktorá rieši revitalizáciu vnútrobloku Slávia. Zmluva však podľa neho nebola krytá v rozpočte na rok 2015.

Rosová na ustanovujúcom zastupiteľstve v decembri povedala, že táto zmluva bola výsledkom štvorročného snaženia veľkej komunity vnútrobloku Slávia a miestne zastupiteľstvo to schválilo už v roku 2013.

Podľa jej slov projekt sa dovtedy nemohol zrealizovať pre jeho zložitosť a administratívne ťažkosti. V elektronickej súťaži podľa nej zvíťazila firma, ktorá nebola s nikým spájaná. Ako tiež uviedla, zmluvu podpísala aj pre hrozbu, že nové zastupiteľstvo projekt ukončí.

Zdroj foto: vnutrobloksla­via.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM