han Samospráva

STIHNÚ to za pár mesiacov? Mesto plánuje požiadať o trvalé užívanie karloveskej radiály

Hlavné mesto by chcelo do konca roka požiadať o trvalé užívanie zmodernizovanej Dúbravsko-karloveskej električkovej radiály v Bratislave. Priebežne pracuje na pokladoch ku kolaudácii stavby.

Ilustračný obrázok k článku STIHNÚ to za pár mesiacov? Mesto plánuje požiadať o trvalé užívanie karloveskej radiály
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Pre TASR to uviedla hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková. Predčasné užívanie električkovej dráhy je vydané do 31. júla 2024.

„Máme päť právoplatných kolaudačných rozhodnutí. Napríklad pre cesty, plynovod, preložky vedení vysokého napätia, preložky vodovodu a kanalizácie. Čakáme na doplnenie merania hluku,“ skonštatovala Schmucková.

Majú všetko na poriadku?

Magistrát zároveň deklaruje, že s dodávateľom rieši všetky reklamované nedostatky v záručnej dobe, zhotoviteľ ich priebežne odstraňuje. „U zhotoviteľa si nárokujeme reklamované nedostatky,“ ubezpečila Schmucková. Týka sa to napríklad miestami poškodeného rozchodníka, hrdzavého zábradlia, popraskaných betónových povrchov či časti nefunkčných zvukových zariadení na informačných tabuliach.

Uplatnená bola taktiež penalizačná pokuta týkajúca sa omeškania prác v minulosti. „Pokuta v maximálnej výške už bola uplatnená,“ poznamenala Schmucková. Zhotoviteľovi bola zaslaná ešte vo februári vo výške takmer 1.628.000 eur.

Povolenie na predčasné užívanie električkovej dráhy vydal Bratislavský samosprávny kraj (BSK) ako špeciálny stavebný úrad pre mestské dráhy v júni 2021. V rozhodnutí pritom stanovil záväzné podmienky pre uvedenie stavby do trvalého užívania. „BSK pri kolaudácii bude kontrolovať splnenie týchto podmienok a podmienok stanovených zákonom,“ odkázala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

A čo kolaudácia?

S kolaudačným konaním môže začať kraj až na návrh stavebníka, teda hlavného mesta. Pri kolaudácii bude postupovať v súlade so stavebným zákonom, zákonom o správnom konaní či zákonom o dráhach. Po miestnom zisťovaní a doložení všetkých potrebných dokladov vydá následne užívacie povolenie na stavbu. Zverejnené bude 15 dní, voči ktorému sa bude možné odvolať. Ak odvolanie v zákonnej lehote podané nebude, užívacie povolenie nadobudne právoplatnosť.

Dlhoočakávaná rekonštrukcia Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály za 65,1 milióna eur s DPH sa začala 22. júna 2019. Dokončili ju v roku 2020, električky začali do Dúbravky opäť premávať 26. októbra 2020.

Rozsiahlu modernizáciu realizovalo vysúťažené konzorcium firiem DK Radiála. Pracovalo sa na tri etapy. Obnovu zaplatili najmä z európskych peňazí.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM