Samospráva

Ste zo Starého Mesta a máte psa? Pripravte sa, že budete za neho platiť VIAC!

Bratislavské Staré Mesto navrhuje od januára 2024 zvýšiť niektoré miestne dane. Týka sa to dane za psa, dane za predajné automaty a dane za nevýherné hracie prístroje.

Ilustračný obrázok k článku Ste zo Starého Mesta a máte psa? Pripravte sa, že budete za neho platiť VIAC!
Zdroj: Unsplash.com

Vyplýva to z návrhu všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorý mestská časť zverejnila na svojom webe.

Sadzba dane za psa v prípade, ak je jeho vlastníkom alebo držiteľom fyzická osoba, sa navrhuje zvýšiť z doterajších 40 eur na 50 eur za jedného psa a kalendárny rok. Ak ide o psa z útulku, sadzba dane sa navrhuje vo výške 25 eur.

V prípade, že jeho vlastníkom alebo držiteľom je osoba, ktorej jediným príjmom je starobný dôchodok a nežije v spoločnej domácnosti so zárobkovo činnou osobou, by sa malo uhradiť 50 percent sadzby dane. Bezo zmeny, teda vo výške 400 eur, by mala ostať výška sadzby dane, ak ide o právnickú osobu.

Aj za automaty

Navrhuje sa tiež zvýšenie sadzby dane za jeden predajný automat a kalendárny rok. Z doterajších 166 eur by to malo byť od budúceho roka 365 eur.

Návrh nového VZN počíta tiež so zvýšením dane za nevýherné hracie prístroje. Ak ide o šípky, stolný futbal a hokej alebo biliardový či gulečníkový stôl, sadzba dane by sa mala zvýšiť zo 100 eur na 125 eur. V prípade ostatných prístrojov by sa mala zmeniť sadzba dane z doterajších 664 eur na 830 eur.

Nové VZN by malo nadobudnúť účinnosť 1. januára 2024.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM